null Beeld

Lekkere hapjes voor het weekend: maki sushi!

Maki sushi zijn rolletjes rijst met sushi (rolletjes met noriwier) en bevatten 80 calorieën per stukje. In plaats van tonijn, zalm of komkommer kan er natuurlijk veel meer tussen: denk aan avocado, krab, surimi, viseitjes, omeletreepjes of gepekelde groenten (toko). Ook lekker: spuit er wat zure mayo tussen.

Vera Klandermans

Je kunt sushi een tijdje van tevoren klaarmaken. Bewaar de rollen dan ongesneden in plasticfolie en niet in de koelkast, dan droogt de rijst uit. Maak er lekker veel of maak verschillende Aziatische hapjes en nodig vrienden uit!

Dit heb je nodig voor de sushi

  • 255 g sushirijst
  • 55 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
  • 350 g tonijn (of zalm) van mooie kwaliteit, in lange dunne repen
  • 5 vellen nori (sushi-zeewier, in vierkante vellen)
  • 1 komkommer, in 5 lange stroken gesneden
  • 5 lente-uitjes
  • 3 tl wasabipasta

Voor het serveren

  • lichte sojasaus (Kikkoman)
  • bolletje wasabipasta
  • ingelegde rode gember (toko)
  • een rieten of bamboe sushi-matje

Zo maak je het

Bereid eerst de rijst. Spoel de rijst lang onder koud stromend water tot het spoelwater helder is. Laat goed uitlekken en doe de rijst in een grote pan. Voeg 500 ml water toe. Breng aan de kook en laat 25 minuten op laag vuur sudderen of tot bijna al het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur, dek af met een deksel en laat 10 minuten staan. Bekleed een groot plat (dien-)blad met plasticfolie en verdeel de rijst er in een dunne laag over zodat het makkelijk kan afkoelen. Besprenkel met de mirin en schep de rijst goed om tot deze koud is.

Zet een kommetje water klaar. Leg de sushimat op het aanrecht en leg er een nori-vel op. Dompel de vingers eerst in de kom water, zodat de rijst niet zo blijft plakken. Verdeel een dunne laag rijst van ongeveer 0,5 cm dikte over driekwart van het nori-vel. Smeer een klein beetje wasabi (scherp!) in een enkele lijn horizontaal over de rijst, iets onder het midden. Leg er een streep tonijn onder en vervolgens een streep komkommer en lente-ui. Rol de bamboemat langzaam op, beginnend bij de kant waar de rijst zich bevindt. Gebruik de vingers om de randjes mooi in te stoppen. Rol zo de hele rol strak op, til het bamboe steeds een beetje op om de rol met rijst netjes en strak te krijgen. Zet de opgerolde sushi opzij en maak de rest van de rollen. Snijd ze met een mes in 6-8 stukken. Serveer met de gepekelde gember en kommetjes sojasaus met een bolletje wasabipasta erdoorheen geroerd. Of laat iedereen zelf kiezen hoeveel wasabipasta hij wil – en dus hoe heet de sojasaus wordt.

LEES OOK: STAP VOOR STAP DUMPLINGS MAKEN

Bereidingstijd: 1 uur plus afkoeltijd, (bij 24 stukjes)

De meeste ingrediënten kun je online bestellen of haal ze in een toko bij jou in de buurt. Wil je zelf net zulke lekkere dumplings leren maken? Kijk dan op Tokowijzer.nl, de site van sinologe en foodie Alice de Jong. Alice helpt je niet alleen om je weg te vinden in de wondere wereld van de toko’s maar geeft ook diverse leuke Aziatische kookworkshops.

Receptuur: Yvette van Boven & Alice de Jong. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden