null Beeld

Let op: waarom je geen wilde paddenstoelen uit het bos mag eten

Het klinkt heerlijk: na een lange boswandeling thuiskomen met een zak vol kastanjes en paddenstoelen voor het avondeten. Maar pas goed op.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht adviseert om nooit zomaar paddenstoelen te eten.

Vergiftigd

Het aantal mensen dat ziek is geworden van het eten van zelfgeplukte paddenstoelen is het afgelopen jaar fors toegenomen. In 2018 waren rond deze tijd van het jaar 11 mensen vergiftigd door wilde paddenstoelen, maar dit jaar ligt dit aantal al op 28.

Giftig

Het is weer herfst en dat betekent: paddenstoelenseizoen. Maar tegenwoordig worden de zwammen niet alleen bewonderd door de wandelaars. Er zijn er genoeg die wat paddenstoelen meenemen om klaar te maken voor het avondeten, maar dat is dus niet zonder gevaar. Sommigen zijn giftig en niet geschikt om te eten.

Variërende klachten

Als je de vergiftige paddenstoelen toch eet, kun je last krijgen van verschillende klachten. Deze klachten variëren enorm. Soms kun je last krijgen van milde klachten zoals diarree of juist constipatie. Anderen krijgen zeer ernstige klachten, zoals leverschade. In Nederland komen enkele zeer giftige soorten voor, zoals de groene knolamaniet die kan leiden tot fataal leverfalen. Ook de bekende vliegenzwam (rood met witte stippen) is giftig, maar minder dan de knolamaniet.

Schimmel

Maar hoe komt het dat het aantal paddenstoelen zo hard is gestegen dit jaar? Het zijn natuurlijk schimmels en door de warme zomer, die werd gevolgd door veel regen en een hoge luchtvochtigheid, zagen de schimmels hun kans. Daarom zijn er deze maand gigantisch veel paddenstoelen uit de grond geschoten. De bossen staan er vol mee.

Met het blote oog kun je niet zien welke wel of niet giftig is. Dus neem het zekere voor het onzekere en laat de paddenstoelen lekker in het bos.

Paddenstoelen saai? Dan heb je de tonderzwam nog niet gezien:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: UMC Utrecht. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden