null Beeld

Libelle Legt Uit: beschermt extra vitamine C je tegen corona?

Vitamine C wordt ook wel dé vitamine voor een sterk immuunsysteem genoemd. Maakt een beetje extra van deze vitamine  je ook weerbaarder tegen het coronavirus? 

Online redactie Libelle

Volgens verschillende mediaberichten zou het de verschijnselen van een infectie met het coronavirus verminderen, maar tot nu toe is daar geen bewijs voor.

Weerstand

Het klopt dat je lichaam vitamine C nodig heeft om je afweersysteem normaal te laten werken. Het werkt namelijk als een antioxidant en beschermt je lichaamscellen tegen schade. Verder is de vitamine belangrijk voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand.

Maar éxtra heeft vaak geen zin, want je haalt al snel genoeg uit je voeding als je gewoon gezond eet. Het zit in aardappelen, groenten en fruit. Als je dagelijks 2 porties fruit en 250 gram groenten eet, krijg je er dus voldoende van binnen.

Supplementen

Volgens het Voedingscentrum is er onvoldoende bewijs dat extra vitamine C helpt om een infectie voorkomen of om je afweersysteem sterker te maken. Dit geldt voor supplementen, maar ook voor het eten van extra veel groenten of fruit. Van beide is niet bewezen dat ze luchtweginfecties helpen voorkomen.

Minder lang verkouden

Het kan zijn dat je iets minder lang verkouden bent als je het hele jaar vitamine C slikt, maar het zorgt er niet voor dat je minder vaak verkouden wordt. Alleen onder zeer zware (en uitzonderlijke) omstandigheden kan wat extra van de vitamine helpen om minder vaak verkouden te worden. Dit is bijvoorbeeld aangetoond bij soldaten op poolexpeditie.

Behandeling coronapatiënten

De kans is dan ook groot dat vitamine C níet helpt om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Of het kan helpen bij de behandeling van coronapatiënten, wordt nu onderzocht. Voor dit onderzoek krijgen ernstig zieke coronapatiënten hele hoge doseringen van de vitamine toegediend. Vervolgens wordt gekeken of dit invloed heeft op het verloop van de ziekte.

Teveel vitamine C

Hoewel je een teveel normaal gesproken gewoon uitplast, kun je alsnog klachten krijgen als je heel veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram per dag kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten of diarree. Er werd ook wel gedacht dat het risico op nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd door onderzoek.

Zoveel groente en fruit moet je eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het voedingscentrum. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden