spiergeheugen Beeld Getty Images
spiergeheugenBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: bestaat er zoiets als spiergeheugen?

Spiergeheugen, misschien heb je er wel eens eerder van gehoord. Maar bestaat het überhaupt en hoe werkt het dan? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Nissah van Der StruifGetty Images

Er zijn drie verschillende soorten spiergeheugen: de eerste soort zorgt ervoor dat je lichaam bepaalde bewegingen onthoudt. De andere twee zorgen ervoor dat je na een paar maanden niet te hebben gesport, snel weer je spieren opbouwt. Wij leggen je uit hoe het werkt.

SPIERGEHEUGEN IN DE HERSENEN

Er zijn dingen die je niet verleert. Een voorbeeld daarvan is fietsen. Als je het eenmaal kunt, kun je jouw fiets jaren in je schuur of garage zetten. Wanneer je hem weer pakt, zul je zonder erbij hoeven na te denken, weten hoe het moet. Dit komt door het spiergeheugen in je hersenen, ook wel het motorisch geheugen genoemd. Wanneer je hersenen eenmaal weten hoe ze een bepaalde beweging moeten maken, dan wordt dit opgeslagen en gaat het steeds makkelijker.

SPIERGEHEUGEN IN DE SPIERCELLEN

Door dit spiergeheugen is het makkelijker je spieren opnieuw op te bouwen na een langere rustperiode. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je na een lange tijd niet sporten minder moeite hebt met het opbouwen van je spieren dan iemand die net start. Dit komt mede door het geheugen in je spiercellen. Als je traint, maakt je lichaam nieuwe spiercelkernen aan. Deze kernen zorgen voor de aanmaak van eiwitten waardoor de spiermassa toeneemt.

Uit onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in physiology, blijkt dat deze spierkernen niet verdwijnen als je langere tijd niet sport. Dezelfde spierkernen zijn nog maanden lang in je lichaam aanwezig. En dus wordt er, als je opnieuw begint met sporten, door meer celkernen eiwit gemaakt waardoor je spiermassa sneller toeneemt dan bij een beginnende sporter.

SPIERGEHEUGEN IN DE GENEN

Tot slot is er nog een spiergeheugen in je DNA. Je DNA bepaalt hoe goed je spiergeheugen is. Onderzoek van Keele University wijst uit dat eerdere spiergroei in je genen wordt onthouden, waardoor je lichaam weet wat het moet doen als je na langere tijd niet sporten de draad weer oppakt.

Spiergeheugen bestaat dus wel degelijk, maar het is afhankelijk van hoe vaak je traint. En dat het bestaat, betekent niet dat je na één keer trainen weer terug bent op je oude niveau, daar gaat nog steeds wel wat tijd overheen.

Bron: Frontiers in Physiology, B-sportif.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden