Libelle Legt Uit: dít kun je doen tegen zonneallergie
Nu de zon volop schijnt en de temperaturen stijgen, is het natuurlijk heerlijk om lekker in de zon te gaan zitten. Insmeren is belangrijk, dat weten we. Maar heb je ondanks die hoge factor ineens last van zonneallergie? Dít kun je ertegen doen.
Het is natuurlijk geen pretje, maar gelukkig valt er wat te doen tegen die jeukende rode bultjes.
Wat is zonneallergie?
Allereerst: wat ís zonneallergie eigenlijk precies? Het is een reactie die ontstaat op de huid waar zonlicht op is gekomen. Bij zonneallergie reageert de huid overgevoelig op de uv-straling van de zon. Je kunt het herkenen aan rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes. Zonneallergie komt voornamelijk voor bij mensen met een licht huidtype, zoals roodharigen.
Remedie
De vlekjes gaan als het goed is vanzelf weg en houden op z'n langst een paar dagen aan. Toch kan dit al erg vervelend zijn, gezien de bultjes of blaasjes erg kunnen jeuken. Het is dan ook belangrijk om niet meer in de zon te gaan zitten, wanneer je merkt dat je zonneallergie gekregen hebt. Mocht de irritatie niet te houden zijn, dan kan de huisarts een verkoelende crème voorschrijven om de jeuk te verlichten.
Voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt ook bij zonneallergie. Natuurlijk krijgt de één het sneller dan de ander, maar om de kans zo klein mogelijk te maken is het verstandig om tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon te blijven. Heb je net gezwommen? Pas dan ook extra op, want een natte huid is gevoeliger voor zonlicht. En het moge duidelijk zijn: smeren, smeren, smeren. Gebruik minstens factor 30 om verzekerd te zijn van een goede bescherming.
Ook dokter Rutger geeft tips:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Thuisarts. Cosmopolitan. Beeld: iStock