null Beeld

Libelle Legt Uit: doodt alcohol alle ziektekiemen en bacteriën?

Nu het coronavirus zich steeds sneller verspreidt, wordt iedereen aangeraden om de handen goed te wassen. Maar hoe effectief is handgel met alcohol?

Demi Schoenmakers

In een flesje desinfecterende handgel zit als hoofdingrediënt alcohol, want dat zou alle ziektekiemen en bacteriën kunnen doden. Maar werkt dit wel echt zo goed? En wat als de desinfecterende handgel op is? Kun je dan zelf handgel maken met alcohol om je handen te desinfecteren? Of werkt dat niet zo?

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten handgels en verschillende soorten alcohol die daarin gebruikt wordt. Zo wordt in handalcohol vaak ethanol, propanol of isopropanol gebruikt. Belangrijk is in dat het alcoholgehalte minimaal 80% moet zijn.

Wanneer desinfecterende handgel minstens 60% alcohol bevat, kan de gel al effectief zijn maar hoe hoger het percentage des te effectiever de handgel werkt. Mits je je handen goed insmeert of wast, kunnen ze dan alle ziektekiemen en bacteriën doden. Maar let op: wil je zelf een desinfecterende handgel maken en daarvoor wodka gebruiken? Dan moeten we je teleurstellen, want dat gaat niet werken. Wodka bevat namelijk 'slechts' 40 procent alcohol.

Schoonmaken

Alcohol wordt ook vaak gebruikt om stethoscopen, rubberen stoppen, medicijnflesjes en thermometers te ontsmetten. Maar betekent dat dat je nu met het coronavirus je hele huis moet schoonmaken met alcohol om het goed te ontsmetten? Het antwoord is nee. Items moeten echt 10 minuten in alcohol ondergedompeld liggen om echt z'n ding te kunnen doen. Bovendien verdampt het veel te snel aangezien de alcoholconcentratie zo hoog is, en is het dus niet heel effectief.

Drinken

Nee, ook het drinken van alcohol heeft geen zin tegen het coronavirus. Er is geen bewijs dat het drinken ervan virussen en bacteriën kan helpen te doden. Desinfectiemiddelen hebben een veel hogere alcoholconcentratie en zijn gemaakt met een ander type alcohol dan mensen consumeren.

Is de desinfecterende handgel uitverkocht? Zó maak je zelf handgel:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health UK. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden