Heb je minder slaap nodig in de zomer? Beeld Getty Images
Heb je minder slaap nodig in de zomer?Beeld Getty Images

Libelle legt uit: heb je minder slaap nodig in de zomer?

Het is zomer! Ben jij toevallig ook zo moe? Nu de dagen langer zijn en de nachten korter, kan het zijn dat je je slaapritme aanpast; je gaat later naar bed omdat het langer licht is en dus slaap je korter. Maar is dat eigenlijk erg? In die vrolijke zomerse dagen lijk je het slaaptekort niet echt te missen. Toch? Mis.

Redactie Libelle.nlGetty Images

Volgens slaapdeskundigen heeft een mens namelijk een vast aantal uur slaap nodig, hoeveel dat precies is, is voor iedereen verschillend. Voor de een is een nacht van zes uur voldoende, een ander moet echt negen uur ‘maken’ voordat-ie uitgerust is. Pas als je uit jezelf, dus zonder wekker, uitgeslapen wakker wordt, krijg je voldoende slaap.

Melatonine en cortisol

Omdat het in de zomer ’s ochtends sneller licht is, kan het wel vóélen alsof je wakker en uitgeslapen genoeg bent - ook na een heel korte nacht. Dat heeft te maken met hormonen, namelijk het slaaphormoon melatonine en het waakhormoon cortisol. Melatonine maakt ons slaperig en cortisol houdt ons wakker. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden komt de productie van cortisol op gang, wat de hele dag doorgaat.

Aangezien het in de zomer vaker de hele dag heel licht is, maakt je lichaam meer cortisol aan en pas later melatonine. Gevolg: je merkt niet zoveel van dat slaaptekort, maar je hebt het wel.

Slaap inhalen

Het kan verleidelijk zijn om in de zomer laat naar bed te gaan, maar slaaptekort haal je niet in. En dat kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Bij Jinek noemde slaapcoach Els van der Helm het slaapgebrek zelfs ‘het nieuwe roken’. Een tekort aan slaap is veel ongezonder dan we denken. Let er dus op, zeker in de zomer.

Bron: mensengezondheid, dokterdokter, thuisarts, Jinek

null Beeld Libelle
Beeld Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden