null Beeld

Libelle Legt Uit: heeft het zin om magnesium te slikken als je slecht slaapt?

Het mineraal magnesium speelt een grote rol in allerlei belangrijke lichamelijke processen. Er zijn ook tal van onderzoeken die een verband aantonen tussen magnesium en je nachtrust. Maar heeft het zin om magnesiumpillen te slikken als je slecht slaapt?

Susan Dalstra

Nee, zegt dokter Raj Dasgupta van de universiteit van Southern California. "Er is heel weinig bewijs dat een extra dosis magnesium slikken voordelen oplevert", zegt de arts tegen de New York Times. Magnesium zit in heel veel dierlijke én plantaardige producten en de nieren controleren hoeveel je ervan uit plast. Een tekort komt onder gezonde mensen dus maar heel weinig voor.

Alcoholverslaving

Magnesium zit in groene bladgroente, noten, groenten en volkoren producten. Daarnaast zijn vis, kip en rundvlees goede bronnen van magnesium. Alleen ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes type 2, darmproblemen of een alcoholverslaving hebben vaker een tekort.

Stress

Als je wel degelijk een tekort hebt, kun je dat merken aan je nachtrust, geeft Raj toe. "Een tekort wordt in verband gebracht met meer stress, angsten en moeite om te ontspannen. Die ingrediënten zijn allemaal essentieel voor een goede nachtrust." Magnesium staat in contact met een belangrijke neurotransmitter die belangrijk is voor je slaap.

Sneller in slaap

Uit een onderzoek waarin 43 ouderen 6 weken lang willekeurig 500 milligram magnesium of een placebo kregen toegediend, bleek dat de magnesiumslikkers sneller in slaap vielen. Hun totale nachtrust was echter niet langer. Een klein onderzoek onder 10 mensen van 20 jaar geleden toonde aan dat mensen met rusteloze benen beter slapen als ze magnesium slikken.

Misselijkheid

Als je vermoedt dat je een tekort hebt of supplementen wilt slikken, is het verstandig dat eerst met de huisarts te overleggen. Magnesium kan namelijk de werking van andere medicatie in de war schoppen. Bovendien kan een teveel leiden tot buikkramp, misselijkheid en diarree. Dan kan het een beter idee zijn om meer bladgroente, noten, zaden en volkoren producten in je dieet te verwerken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NY Times. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden