null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: hoe gevaarlijk is slapen met een elektrische deken?

De echte koukleumen onder ons zullen deze winter dankzij een elektrisch deken iedere avond in een warm bedje kruipen. Maar hoe veilig is zo’n deken?

In de winter kan het op je slaapkamer erg koud worden en dan gaat er niets boven een lekker voorverwarmd bed. Maar kun je met zo’n elektrische deken wel met een gerust hart gaan slapen? Of is dit best gevaarlijk?

Lichaamstemperatuur

Het beste is om de elektrische deken een kwartier tot halfuur voordat je gaat slapen aan te zetten, zodat je bed lekker is opgewarmd. Maar zet ’m als je in bed kruipt gelijk weer uit. Veel mensen hebben die extra warmte niet meer nodig als ze eenmaal slapen. Bovendien slaap je vaak onrustig als je in een verwarmd bed ligt. Je lichaamstemperatuur gaat dan namelijk omhoog, waardoor je lichaam harder moet werken. Terwijl je tijdens het slapen juist zou moeten uitrusten.

Brand

Brandweer.nl geeft een paar tips om veilig met je elektrische deken te slapen: ten eerste is het verstandig om iedere keer de stekker uit het stopcontact te halen als je de deken niet gebruikt. Dit verkleint namelijk de kans op oververhitting en brand. Door dit iedere ochtend bij het opstaan te doen, wordt het uiteindelijk een gewoonte. Plaats daarnaast een rookmelder in iedere kamer waar je een elektrische deken gebruikt.

Niet opvouwen

Verder kun je, als de winter weer voorbij is, je een elektrische deken het beste oprollen en opbergen. Door vouwen kan de elektrische bedrading namelijk breken en kortsluiting veroorzaken. Bij een kortsluiting wordt de deken héél warm en dit kan gevaarlijk zijn. Hou de deken ieder jaar bij het eerste gebruik dus goed in de gaten. Vervang je elektrische deken ook op tijd, want ook door ouderdom kan de bedrading breken. Gemiddeld gaat zo’n deken ongeveer zeven jaar mee.

Nog geen elektrische deken in huis, maar na het lezen nieuwsgierig geworden? Voor een paar tientjes heb je er een in huis, maar wees er dus wel voorzichtig mee:

Bron: Brandweer.nl.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden