Libelle Legt Uit: hoe is ‘black friday’ eigenlijk ontstaan? Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: hoe is ‘black friday’ eigenlijk ontstaan?Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: hoe is ‘black friday’ eigenlijk ontstaan?

Sinds een paar jaar duikt eind november de term black friday op in Nederland. De van oorsprong Amerikaanse dag is ook naar ons land overgewaaid, maar hoe is deze dag eigenlijk ontstaan?

Sascha KoningsGetty Images

Er zijn meerdere theorieën over de oorsprong van black friday. De eerste theorie stamt uit 1965. Toen dook deze naam voor het eerst op in de Amerikaanse stad Philadelphia om te verwijzen naar de enorme drukte in de stad op de dag na thanksgiving. Op die feestdag, die op de vierde donderdag van november plaatsvindt, danken Amerikanen en Canadezen al eeuwen voor een goede oogst (en tegenwoordig voor een goed leven). Krap twintig jaar later, in 1981, ontstond een nieuwe theorie.

Geen rode, maar zwarte cijfers

Het zou namelijk zo zijn dat op de dag na thanksgiving winkeliers voor het eerst zwarte in plaats van rode cijfers kunnen noteren. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar die uitspraak wordt gebruikt om aan te geven hoeveel er wordt verkocht op deze dag.

Tegenwoordig is het vooral een dag waarop winkeliers flinke kortingen geven op hun assortiment. Omdat veel Amerikanen op die dag vrij zijn, gaan ze de stad in om met korting hun kerstinkopen te doen. En dan is het héél druk in de winkelstraten.

Nederland

In Nederland vieren we helemaal geen thanksgiving en zijn we ook niet vrij op deze vrijdag, maar toch is de dag overgewaaid naar Europa. Winkeliers in ons land gebruiken black friday nu ook om grote kortingsacties te houden en zo natuurlijk meer te verkopen voor de feestdagen. Een slim moment om inkopen te doen voor pakjesavond en kerst. Hebben we er toch nog iets aan!

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden