null Beeld

Libelle Legt Uit: is sporten met een mondkapje slim?

Het dragen van een mondkapje wanneer we met het openbaar vervoer reizen is voor de meesten al bijna gewenning geworden. Sommige mensen dragen het kapje uit voorzorg ook in de sportschool. Maar is dat eigenlijk wel nodig, of is het helemaal niet zo goed voor je?

Online redactie Libelle

Libelle legt het je uit.

Mondkapje in de sportschool

Je zou denken dat het een verstandig idee is om een mondkapje te dragen in de sportschool, gezien het er vaak erg druk is en mensen puffen, hijgen en zweten tijdens hun work-out. Toch kun je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beter geen mondkapje dragen tijdens het sporten. De voornaamste reden? Het belemmert je ademhaling, wat gevaarlijk kan zijn.

Bacteriën

Ook is de kans groot dat je tijdens het sporten flink zweet, waardoor je mondkapje nat kan worden. En dit is niet goed voor de werking ervan, want zo kunnen bacteriën er nog sneller in gaan groeien én verliest het kapje in feite de werkzaamheid. Ook ademt het nog een stuk lastiger door een nat mondmasker, waardoor je een stuk minder zuurstof inademt dan je nodig hebt.

Hypercapnie

Duitse onderzoekers melden aan Trouw dat het zelfs gevaarlijk kan zijn, om met een kapje op je mond te trainen.Volgens de onderzoekers zou het namelijk kunnen zorgen voor het ontstaan van ‘hypercapnie’, wat de medische term voor een overmatig gehalte aan koolstofdioxide in het bloed is. Wanneer je een mondkapje draagt terwijl je je erg inspant, kan er onvoldoende geventileerd worden, waardoor er dus ook onvoldoende koolstofdioxide wordt uitgeademd. En dit kan voor nare klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en een verminderd bewustzijn zorgen. De beste manier om veilig te sporten in tijden van corona? Dat is dan ook gewoon voldoende afstand houden en geregeld handen wassen.

Heb je nog geen mondkapje in huis? Onderstaande video toont hoe je er heel gemakkelijk eentje zelf kunt maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Eerstehulpwiki. Trouw. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden