null Beeld

Libelle Legt Uit: kan de werking van pijnstillers afnemen als je ze elke dag slikt?

Hoofdpijn, menstruatiepijn of een andere kwaal. We hebben er allemaal weleens last van. En soms ontkomen we er gewoon niet aan: we hebben een pijnstiller nodig. De een slikt hem eens in de maand en een ander elke dag. Maar werken pijnstillers nog net zo goed als je ze elke dag neemt?

Rachel Vieth

Paracetamol is een lichte pijnstiller die je zonder recept kunt halen bij de drogist. Daarom is het heel gemakkelijk om een doosje te kopen en bij het kleinste pijntje een pilletje te nemen. Maar kun je ook gewend raken aan deze pijnstiller? Gewenning wordt ook wel tolerantie genoemd. Het is het verschijnsel waarbij van een bepaalde stof een steeds grotere dosis nodig is om nog te werken. We zien dit vaak optreden bij gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. Van pijnstillers wordt vaak gezegd dat ze onschuldig zijn en geen gewenning veroorzaken. Of dit waar of niet waar is, hangt van het type pijnstiller af en de mate van gebruik. Van paracetamol weten we dat het geen lichamelijke gewenning geeft.

Het is echter wel zo dat je zelf het gevoel hebt dat je gewend raakt aan de paracetamol. Bij een ziekte waar de pijn steeds heviger wordt, heb je namelijk even later niet meer genoeg aan een paracetamol. Deze is simpelweg te licht voor de pijn en je moet overschakelen naar een zwaardere variant.

Hoofdpijn door paracetamol

Maar iets te vaak gebruiken is natuurlijk nooit goed. Daarom kunnen er ook bij een onschuldige paracetamol vervelende gevolgen ontstaan. Je klachten kunnen na een tijdje zelfs verergeren bij overmatig gebruik. Stel je hebt hoofdpijn, je neemt een paracetamol en als die is uitgewerkt neem je er nog eentje. Na een tijdje zorgt dit er juist voor dat je hoofdpijn alleen maar erger wordt. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

Inname pijnstillers

We wimpelen vaak het advies af van de medewerkers van de drogisterij. Natúúrlijk zijn we bekend met het gebruik van een paracetamol. Het is echter ontzettend belangrijk om goed te weten hoeveel je mag innemen van een pijnstiller. Je wordt dus niet immuun voor een pijnstiller, maar uiteindelijk kan een teveel eraan vervelende gevolgen hebben.

Leverbeschadiging en maagzweren

Naast een verergering van de klachten waar je juist de paracetamol voor slikte zijn er ook nog andere gevolgen van het overmatig gebruik van pijnstillers. Bij paracetamol kan een overschot zorgen voor leverbeschadiging. Bij Ibuprofen kunnen er maagklachten optreden zoals maagzweren en bloedingen. Dat is natuurlijk het laatste waar we op zitten te wachten. Voortaan toch maar even luisteren naar de drogist dus.

In deze video legt dokter Rutger uit of je nog veilig paracetamol kunt slikken:

Bron: Radar Avrotros, Mens en gezondheid. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden