null Beeld

Libelle Legt Uit: kan het coronavirus verslagen worden door de lente?

Het aantal coronabesmettingen is torenhoog aan het worden, maar het is ook winter. Veel mensen krijgen in dit seizoen sowieso sneller (onschuldige) griep. Kan de lente ervoor zorgen dat het coronavirus niet verder zal verspreiden?

De klimaatomstandigheden kunnen verspreiding van virussen beïnvloeden. In een warme buitenlucht zijn sommige minder lang overdraagbaar. Relatieve luchtvochtigheid is ook van belang. Als we een lage luchtvochtigheid hebben, blijven de microscopische druppeltjes met daarin de virusdeeltjes langer in de lucht zweven. Hierdoor verspreidt het virus zich over grotere afstanden. Daarnaast worden in de wintermaanden gebouwen verwarmd. Dat geeft droge lucht en is een factor voor het verspreiden van virussen.

Koude maanden

Maar geldt dat ook voor het coronavirus, één van de A-ziektes in ons land? Het is belangrijk om allereerst te weten dat virussen zich verschillend gedragen. En over het COVID-19-virus is nog weinig bekend. De kennis die er is, komt vooral van onderzoeken naar virussen met vergelijkbare eigenschappen. "Andere coronavirussen die bij de mens luchtweginfecties veroorzaken, komen vooral in de wintermaanden voor", zegt viroloog Ab Osterhaus. "Het kan dus dat ook het COVID-19-virus grotere activiteit in het koude seizoen vertoont. Frank van Kuppeveld, hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht, vult dit aan: "Naast de lage luchtvochtigheid en temperatuur zijn er aanwijzingen dat de weerstand van slijmvliezen in de neus minder is als je koude lucht inademt." En dan zitten we in de winter ook nog dichter op elkaar in kleine afgesloten ruimten, dat maakt ons ook besmettelijker.

De tropen

Professor Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zegt ook dat een hoge luchttemperatuur en luchtvochtigheid zeer waarschijnlijk het virus kan remmen. "Opmerkelijk is dat er nog vrijwel geen COVID-19 gemeld is in Afrika, Brazilië en Indonesië." Dat kan 2 redenen hebben: het virus is inderdaad in tropische en vochtige omstandigheden minder actief dan in een kouder klimaat, of de ziekte wordt er simpelweg nog niet goed genoeg herkend. "Er zijn wel COVID-gevallen uit Singapore, maar daar leeft bijna iedereen in droge, koele lucht door airconditioning. Airco's lijken ideaal voor virusoverdracht."

Coronavirus niet te stoppen door lente

Het SARS-virus uit 2002 lijkt op het coronavirus. "Van dat virus is aangetoond dat het stabieler is bij lagere temperaturen en luchtvochtigheid. Bovendien raakt het in de buitenlucht beschadigd door blootstelling aan uv-straling, afkomstig van de zon", legt van Kruppeveld uit. Garantie op korte termijn is dat niet, want het heeft pas effect bij een temperatuur boven de 25 graden. Deze warme temperatuur bereiken wij in Nederland pas in hartje zomer. Het lijkt dus nog een ruime tijd te duren voordat wij daar profijt van hebben. Kroes: "Het virologische voorjaar lijkt later te komen dan de meteorologische lente."

Wil jij op een goede manier je handen wassen, maar is de handgel uitverkocht? Zo maak jij je eigen handgel!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden