null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: krijg je van te veel alcohol een rode neus?

Ben jij ervan overtuigd dat je een rode neus krijgt als je veel alcohol drinkt? Dan ben je niet de enige: bijna de helft van de Nederlanders denkt dat je van overmatig alcoholgebruik een rode neus krijgt.

Kirsten BloemenGetty Images

Toch is deze gedachte onterecht, weet dermatoloog Marjolein Leenarts van het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. De dermatoloog heeft onderzoek gedaan naar misvattingen over het effect van ongezond leven op de huid, onder meer dan 1000 Nederlanders.

Alcoholneus

Volgens Leenarts zijn er veel misvattingen over het effect van ongezond leven op je huid. De alcoholneus is daar een voorbeeld van. “Met een rode ‘drankneus’ wordt eigenlijk een vorm van rosacea, rhinophyma, bedoeld. Dit een een chronische aandoening en de aandoening staat los van alcoholgebruik", vertelt Leenarts.

Toch is de alcoholneus niet volledig uit de lucht gegrepen: “Wel is het zo dat als je oppervlakkig gelegen rode adertjes op je wangen of neus hebt, deze door alcohol wat kunnen verwijden en er dus een tijdelijke roodheid ontstaat.”

Rosacea

Al vindt Leenarts het belangrijk dat men wel weet dat een rode neus niks met alcohol te maken hoeft te hebben. “Het is ontzettend vervelend voor mensen met rosacea dat zij daar steeds opmerkingen over krijgen van anderen. Die denken meteen aan alcohol en dat is dus onterecht", vertelt ze. “Rosacea is een huidziekte die iedereen kan krijgen. Ook zonder ooit een druppel alcohol te hebben gedronken.”

Roken en rimpels

Ook over roken bestaat overigens veel onwetendheid. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40% van de 18- tot 20-jarigen denkt dat je van roken geen rimpels krijgt. Bij volwassen mannen ligt dit percentage op 25% en bij vrouwen op 15%. Toch is het wel zo, vertelt Leenarts. “Roken versnelt het verouderingsproces van de huid en dat veroorzaakt op den duur rimpels."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: persbericht. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden