null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: Kun je eelt op je voeten voorkomen?

We wandelen, lopen of springen en onze voetzolen zijn de belangrijkste ondersteuning. Onze voeten krijgen dagelijks dan ook een hoop te verduren. Gevolg: droge voeten, kloven, korstjes en eelt. 

Fleur TomholtGetty Images

Gelukkig kun je heus wel dingen doen om eelt te voorkomen. Want je wilt natuurlijk het liefst zachte voeten die je - als zich weer ineens een nazomer aandient - zonder al te veel werk in je slippers of sandalen kunt schuiven en aan de wereld kunt tonen.

Wat is eelt?

Als eerst: wat is eelt eigenlijk? Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van je huid. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden.

De vorming van eelt kan verschillende oorzaken hebben. Het dragen van verkeerde schoenen, zweetvoeten of een afwijkende stand van je voeten. Ook mensen met ouderdom of overgewicht hebben vaker eelt. Daarnaast vergroten veel moeten staan en overgewicht, de kans op eelt, omdat er dan meer druk op je voeten komt

Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken, gelukkig kun je het voorkomen.

Tips om eelt te voorkomen

1. Smeer de voeten in

Het is insmeren van je voeten met een lekkere crème zorgt ervoor dat de huid zacht blijft en er geen kloven in de voet ontstaan.

2.Draag passende schoenen

Eelt kan ontstaan door het dragen van te ruime schoenen of schoenen met een te harde en/of dunne zool. Draag schoenen die zo min mogelijk druk en wrijving uitoefenen op je voeten.

3. Loop niet te veel op slippers

Het dragen van slippers, met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper, vergoot de kans op eelt. Ook het dragen van schoenen met hoge hakken, schoenen zonder sokken of het dragen van te kleine sokken kunnen oorzaken zijn van eelt.

4. Let op je gewicht

Mensen met overgewicht hebben vaak last een afwijkende stand van de voet, waardoor er meer druk op de voet wordt uitgeoefend. Deze druk zorgt er voor dat eelt op de voet sneller kan ontstaan. Een gezonde leefstijl is dus ook de weg naar een eeltvrij leven.

Toch eelt op je voeten? Met een paar simpele tips, zoals een voetenbadje en speciale eeltvijl kun je ze verwijderen.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden