null Beeld

Libelle Legt Uit: kun je over hooikoorts heen groeien?

Eerst een loopneus, dan een verstopte neus, tranen en kriebels in de ogen en vooral: héél veel niesbuien. De tijd van de hooikoorts komt er (helaas) weer aan. Kinderen kunnen er overheen groeien, maar geldt dat ook voor volwassenen?

Dat is nog niet echt bekend, maar veel mensen hebben na hun vijftigste wel degelijk minder last van hooikoorts.

Het immuunsysteem verandert

Tussen je tiende en dertigste levensjaar kan hooikoorts ontstaan. Pollenallergie heeft, net als de meeste allergieën, een periode waarin de klachten steeds meer opbouwen. De reactie van het immuunsysteem tegen het stuifmeel wordt in de loop van de tijd erger. De symptomen en klachten worden dus steeds meer merkbaar. Het is alleen nog niet duidelijk waarom die pollenallergie ontstaat. Daarom is het volgens de specialisten ook lastig om te ontdekken of, hoe en wanneer je eroverheen groeit.

Weg met die hooikoorts

Ondanks dat het nog niet bekend is of je überhaupt over hooikoorts heen kunt groeien, is het wel opvallend dat veel mensen na hun vijftigste minder klachten hebben. Dit kan liggen aan het feit dat ons immuunsysteem verandert, want dat doet het constant. Bij een pollenallergie wordt het immuunsysteem zonder echte reden getriggerd. Onterecht beschouwt je lichaam de pollen als schadelijke stof en maakt daarvoor histamine aan. Dit zorgt voor die vervelende allergische reactie.

Als je over hooikoorts heen groeit, betekent dit dat je lichaam went aan dat allergeen. Maar dat kan zo'n 20 tot 40 jaar duren. Dat verklaart waarom mensen rond hun vijftigste minder klachten hebben.

Hoe ouder, hoe beter

Volgens allergoloog Adam Fox, van het Guy’s & St Thomas’ Hospital in Londen geldt sowieso: hoe ouder je wordt, hoe minder groot de kans dat je nog hooikoortsklachten hebt (of nog krijgt). Tegen de tijd dat mensen 70 zijn, hebben zij volgens Fox geen last meer van hooikoorts. Want hoe ouder je bent, hoe minder actief het immuunsysteem vaak is. De reacties zullen daarom veel minder erg zijn of zelfs niet meer aanwezig.

Hooikoorts ontwikkelen

Maar helaas kun je ook juist hooikoorts ontwikkelen als je ouder wordt. Er zijn best veel mensen die vroeger geen klachten hadden, maar juist rond hun 40ste snotterend door het leven gaan. Fox vertelt dat dit steeds vaker voorkomt. De exacte reden wordt nog onderzocht, maar mogelijk heeft dit ook te maken met ons constant veranderende immuunsysteem.

Last van hooikoorts? Dokter Rutger vertelt wat je ertegen doet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden