Ventilator Beeld Unsplash
VentilatorBeeld Unsplash

Libelle Legt Uit: kun je spierpijn krijgen van de ventilator?

Nu de temperaturen lekker oplopen, is een ventilator (vooral tijdens het slapen) geen overbodige luxe. Maar zitten er ook nadelen aan een portie koude lucht?

Online redactie LibelleUnsplash

Het is logisch dat we allemaal wat slechter slapen als het warm is. Om onszelf te helpen 's nachts een oogje dicht te kunnen doen, hebben veel mensen de ventilator naast hun bed staan. Heerlijk, zo’n stroom frisse lucht, zou je denken. Toch kun je beter niet met je ventilator aan gaan slapen.

Gespannen

Een ventilator kan namelijk een negatief effect hebben op je lichaam. De koude lucht kan ervoor zorgen dat je spieren gespannen raken, waardoor ze uiteindelijk pijn veroorzaken. Omdat je vaak amper beweegt tijdens het slapen, zijn je spieren gevoeliger voor koude lucht. Je spieren verkrampen, waardoor je de volgende ochtend met spierpijn opstaat.

Stijve nek

Dit komt voornamelijk voor bij degenen die de ventilator de hele nacht in de buurt van hun nek en gezicht hebben staan. Het is het beste zonder ventilator, maar kun je echt niet in slaap komen zonder frisse lucht? Richt ’m dan op je benen en voeten. Maar op deze onverwachte plek in je slaapkamer werkt een ventilator het allerbest.

Genoeg bewegen

Overdag kun je ook last krijgen van spierpijn door een ventilator, maar komt iets minder vaak voor omdat-ie dan vaak niet urenlang op je nek gericht staat. Werk je met die hitte thuis, zorg er dan voor dat de ventilator draait en niet stilstaat op je gezicht of nek. Sta ook geregeld op en beweeg genoeg, want dan zijn spieren er minder vatbaar voor.

Nog een extra tip: Vergeet jezelf ook niet regelmatig in te smeren wat bodylotion, want de koele lucht kan ook een hele droge huid veroorzaken.

Zó voorkom je dat de ventilator een stofmagneet wordt:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden