null Beeld

Libelle Legt Uit: slaap je slechter na het eten van knoflook?

Heb je een slechte nacht achter de rug omdat je zo onrustig sliep? Ze zeggen dat dit kan komen door de knoflook in het eten. Maar klopt dit wel?

Online redactie Libelle

Al een lange tijd wordt er een verband gelegd tussen knoflook en onrustig slapen. Je zou er zelfs nachtmerries door krijgen. Maar slaap je ook echt slechter na het eten van een paar teentjes, of is dit gewoon een fabeltje?

Irritaties

Volgens slaapexpert Winni Hofman kunnen sommigen wel degelijk slechter slapen als ze de avond van tevoren een gerecht met deze smaakmaker op hebben. "Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe smaak moeilijk kunnen verwerken", legt ze uit aan Het Parool. Hierdoor kun je onrustig slapen of zelfs middenin de nacht wakker worden.

Nachtmerrie

Of je ook daadwerkelijk nachtmerries kunt krijgen door het eten van knoflook, is niet bekend. Maar omdat je onrustiger slaapt en misschien zelfs wakker wordt, kun je je droom of nachtmerrie vaak wel herinneren. Dus in dat opzicht is het niet gek dat mensen denken dat ze nachtmerries krijgen van knoflook.

Actief

Gelukkig is lang niet iedereen gevoelig voor knoflook. Toch vindt voedingsdeskundige Ralph Moorman het wel gek dat we zo vaak knoflook in ons avondeten stoppen. Het zou je lichaam namelijk onnodig actief maken en dat wil je juist niet voor het slapen gaan. “Van koffie weten we precies hoe het werkt en dat het een activerend effect heeft. Bij knoflook zien onderzoekers hetzelfde mechanisme, maar een verklaring hiervoor is er nog niet", legt hij uit.

Uitproberen

Om erachter te komen of al die onrustige nachten met het eten van deze smaakmaker te maken hebben, kun je eens bijhouden hoe je slaapt na het eten van een gerecht met knoflook. Wellicht reageert jouw lichaam wél op deze scherpe smaak en kun je het dan ook maar beter laten staan.

Wel slaapproblemen, maar kan het niet aan de knoflook liggen? Probeer dan deze 10 tips van Pien en Juul voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Parool. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden