Besmetting na coronavaccin Beeld Getty Images
Besmetting na coronavaccinBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: voorkomt het coronavaccin ook dat je iemand anders besmet?

Steeds meer Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en dat is natuurlijk een goed teken. Toch zijn er nog veel vragen over het vaccin. Kan iemand die gevaccineerd is bijvoorbeeld alsnog iemand anders besmetten?

Een goed werkend vaccin kan een eind maken aan de pandemie. Bij een vaccin krijg je hele kleine nagebootste virusdeeltjes toegediend in je lichaam. Deze zijn te klein om je daadwerkelijk ziek te maken, maar zorgen er wel voor dat je immuunsysteem de ziekteverwekker voor een volgende keer onthoudt. Je lichaam weet dankzij het vaccin welke antistoffen het op het virus af moeten sturen. Hierdoor word je niet ziek als je besmet raakt. (Meer over de verschillende soorten vaccins lees je hier.)

Je bent twee weken na de tweede prik goed beschermd tegen ernstig ziek worden van het coronavirus. Maar hoe zit het met de besmetting? Kun je alsnog besmet raken met het virus? En zo ja, voorkomt het vaccin dan wel dat je iemand anders besmet?

Hoogstwaarschijnlijk niet ziek

De kans dat je na je vaccinatie nog ziek wordt, is zeer klein. Mocht je toch besmet raken met virus, dan zal je hoogstens een beetje verkouden worden. Het is onwaarschijnlijk dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis, op de ic terechtkomt of overlijdt.

Dat je gevaccineerd bent, betekent echter niet dat je niet meer besmet kunt raken met het coronavirus, al zal je er hoogstwaarschijnlijk niet erg ziek van worden. Je kunt nog steeds besmettingen overdragen op zowel gevaccineerde- als ongevaccineerde personen in je directe omgeving. Uit een Britse studie bleek onlangs dat als binnen een gezin één persoon is gevaccineerd, de besmettingen in dat gezin met bijna de helft verminderen.

Minder snel besmet

Toch moet nog verder worden onderzocht of en in welke mate mensen die gevaccineerd zijn, anderen kunnen besmetten. "Maar het lijkt realistisch dat iemand die gevaccineerd is, minder snel iemand anders besmet", legt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, uit aan het AD. “In plaats van heel verkouden ben je met vaccin straks misschien een heel klein beetje snotterig, omdat virusdeeltjes zich bijvoorbeeld heel lokaal nog in je neus nestelen. Dan is het niet uit te sluiten dat je iemand besmet, maar de kans lijkt veel minder groot."

Onzeker

Volgens Rijkers blijft het daarom heel belangrijk om je aan alle coronamaatregelen te houden. "Je kunt namelijk niet zeggen dat het zeker is dat je niemand meer besmet. Dus zolang de pandemie nog niet is uitgedoofd, kun je je beter aan de coronaregels houden.” Door alle onzekerheid neemt het RIVM het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Mutatie

Kortom: het is niet helemaal uit te sluiten dat mensen die gevaccineerd zijn, anderen kunnen besmetten. Dit komt mede door de nieuwe mutaties. Je kunt in de toekomst een nieuwe mutatie van het virus oplopen, die niet onder de beschermende paraplu van de vaccinatie valt. Gelukkig is de kans nu nog klein, aangezien je wel gewoon beschermd bent tegen de deltavariant. Maar over de toekomst durven experts nog niks te zeggen.

Corona door vaccinatie

Verder vragen mensen zich af of de vaccinatie zelf iemand besmettelijk kan maken. Ofwel: kun je iemand aansteken doordat je gevaccineerd bent? Nee, daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken. Iemand die gevaccineerd is tegen corona kan als resultaat van de vaccinatie geen virus uitscheiden. Het vaccin bevat namelijk geen virus, zegt het RIVM. Het vaccin kan de ontvanger dus niet besmetten met het virus, en zorgt niet voor de aanmaak van virusdeeltjes in het lichaam zelf.

Heb je corona gehad? Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: MUMC, RIVM, AD, CBG.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden