null Beeld

Libelle Legt Uit: waarom komt gordelroos vooral voor bij 60-plussers?

Jeuk, tintelingen, een brandende pijn en vervelende blaasjes die als een gordel om je lichaam zitten: gordelroos is absoluut geen pretje. Hoe komt het dat deze huidziekte vooral bij 60-plussers voorkomt?

Het heeft alles te maken met de verminderde weerstand van ouderen, legt huisarts en epidemoloog G.A. Donker uit. "Ouderen zijn daardoor kwetsbaarder voor virussen. Hetzelfde geldt overigens voor mensen met chronische ziektes, of mensen met kanker die chemotherapie moeten ondergaan. Die lopen ook meer risico om een ziekte als gordelroos op te lopen."

Herpes zoster

Iedereen die als kind waterpokken heeft gehad, kan ooit gordelroos krijgen. "Het is namelijk een erfenis van de waterpokken. Gordelroos heet ook wel 'herpes zoster' en wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus: dat is het waterpokkenvirus. Als je vroeger waterpokken hebt gehad, draag je dat virus nog in je lichaam." Het virus 'slaapt' jarenlang zonder dat je er last van hebt, maar kan weer actief worden. Bijvoorbeeld als je een verminderde weerstand hebt.

Besmettelijk?

Het vocht uit de blaasjes van gordelroos zijn de eerste 1 à 2 weken besmettelijk, maar niet voor mensen die het virus toch al in hun lichaam hebben sinds de waterpokken. Jouw gordelroos zal dus in principe niet leiden tot een uitbraak binnen je vriendenkring of familie, maar het kan wel leiden tot waterpokken bij een kind. Ook volwassenen die nooit waterpokken hebben gehad en in contact komen met het vocht uit de blaasjes van een gordelroospatient, kunnen waterpokken krijgen.

Vaccin

Is het te voorkomen dat je gordelroos oploopt? Nee, in elk geval niet als je ooit waterpokken hebt gehad; het virus kan vanzelf een keer opleven. Het enige wat je kunt doen is zorgen voor een goede weerstand en een goede hygiëne. Er bestaat een vaccin tegen gordelroos, maar volgens de Gezondheidsraad biedt dat onvoldoende bescherming.

Wil je weten hoe je je weerstand kan verhogen? Zo maak je weerstandthee:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden