null Beeld

Libelle Legt Uit: waarom moet ik veel sneller huilen dan een ander?

Moet jij bij iedere wissewasje huilen, kun je geen film kijken zonder waterige oogjes te krijgen en sta je dan ook bekend als weekdier? Dan vraag je je wellicht af hoe het kan dat jij zo snel geëmotioneerd raakt, terwijl een ander hier minder last van heeft. Libelle legt je uit hoe de vork in de steel zit.

Er kunnen tal van redenen zijn, leert nader onderzoek ons.

Snel huilen

Allereerst: huilen is niets om je voor te schamen. Toch kan het soms ietwat vervelend zijn, wanneer je snel overvallen wordt door je emoties. Tijdens een belangrijke vergadering bijvoorbeeld is het namelijk niet écht ideaal als je emoties de overhand nemen. Maar er blijkt een aantal verklaringen te zijn voor jouw overemotionele gedrag, en er is zelfs iets aan te doen. Onthoud wel dat iedereen anders is, en dat sommige mensen nou eenmaal gevoeliger zijn dan anderen.

Opgebouwde emoties

Als je vaak overvallen wordt door je tranen, kan het zijn dat je rondloopt met opgebouwde emoties of weggestopte gevoelens. Wat extra tijd nemen voor jezelf is dan ook erg belangrijk, verklaart de Amerikaanse psycholoog Pamela Rutledge aan Womansday. "Doe bijvoorbeeld mindfulness, ga wandelen of neem een warm bad. Werkt dit niet? Dan is een bezoek aan een psycholoog of therapeut voor professionele ondersteuning aan te raden, om naar het onderliggende probleem te kijken."

Empathie

Een tweede reden voor snel huilen kan aantonen dat je een erg empatisch persoon bent, en de gevoelens van anderen simpelweg snel overneemt. En heb je je veel met zeer emotionele mensen omgeven de afgelopen tijd? Dan kan het zijn dat je hun gedrag als het ware bent gaan kopiëren. "Dankzij spiegelneuronen worden dezelfde delen van de hersenen geactiveerd wanneer we iemand emotioneel zien reageren als wanneer we emotioneel opgewonden zijn", legt Dr. Rutledge uit.

Aangeleerd gedrag

Ook kan het zijn dat je sneller moet huilen omdat dit je simpelweg is aangeleerd. Klinisch psycholoog dr. Kevin Chapman legt uit dat als je bepaalde momenten, liedjes of films altijd geassocieerd hebt met verdriet, je lichaam dit door de jaren heen heeft opgeslagen. Het resultaat? Veel emoties om veel verschillende redenen. "Een voorbeeld is huilen tijdens een zielige film vanwege de verwachting (of de aangeleerde associatie) dat je 'altijd huilt' wanneer je zo'n zielige film kijkt", aldus de psycholoog.

Hooggevoelig

Het kan ook wijzen op hooggevoeligheid. Dit betekent in feite dat iemand kernemoties vaker en intenser ervaart dan anderen, legt Dr. Chapman uit. "Hierbij worden mensen vaak overgevoelig voor situaties die sterke emoties oproepen, zoals verdriet", voegt hij eraan toe. Met andere woorden, hooggevoelige mensen voelen emoties heel diep, waardoor ze vaker huilen.

Stress

Tot slot kan ook stress de boosdoener zijn voor jouw tranen. Als je gestrest bent, ben je namelijk een stuk minder weerbaar voor tegenslagen of bijvoorbeeld ruzies."Wanneer het lichaam met deze sterke gevoelens te maken heeft, nemen het voelende brein het denkende brein over, waardoor mensen sneller moeten huilen", legt psychiater Saltz uit. Stress verhoogt ook het cortisolniveau, wat volgens de psycholoog de overgevoeligheid en reactiviteit op een uitdagende of stressvolle situatie kan verhogen.

Geen emoties, wel huilen? Zó voorkom je waterige oogjes tijdens het uien snijden:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Womansday. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden