null Beeld

Libelle Legt Uit: Waarom vervelt je huid nadat je verbrand bent?

Ben je de afgelopen week verbrand door de zon? Dan kan je er donder op zeggen dat je over een paar dagen begint te vervellen. Waardoor komt dat precies?

Linda Almekinders

Je huid bestaat uit verschillende huidlagen. De buitenste laag, de opperhuid, vernieuwt zichzelf continu. Het duurt ongeveer een maand om de hele opperhuid te vernieuwen. Dat gaat als volgt: onderin de opperhuid worden nieuwe cellen aangemaakt die langzaam naar de buitenkant van de huid opschuiven. Het bovenste laagje, de hoornlaag, bestaat uit dode huidcellen (hoorncellen). Deze laten vanzelf los: eigenlijk ‘vervel’ je dus continu. Maar meestal merk je daar niet zo veel van.

Snellere celdeling

Als je verbrand bent, merk je opeens wel dat je huid loslaat. Dat komt doordat je huid door de verbranding beschadigd is. Op dat moment versnelt de celdeling in de opperhuid zich, meldt het Kenniscentrum Dermatologie van het Slingeland Ziekenhuis. Door die snellere celdeling kan de huid zo snel mogelijk herstellen en van de kapotte (en wellicht schadelijke) huidcellen afkomen.

Niet aan trekken

Het vervellen is dus simpelweg een manier om je beschadigde huid te herstellen. Meestal begin je zo’n 3 tot 8 dagen nadat je verbrand bent te vervellen. En hoe vervelend je die losse velletjes ook vindt, je kunt er eigenlijk niets aan doen. Ga er ook niet aan trekken of krabbelen, want daarmee loop je het risico om de huid alleen maar meer te beschadigen.

De artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Kenniscentrum Dermatologie Slingeland. Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden