null Beeld

Libelle Legt Uit: waarom zeg je ‘au’ als je pijn hebt?

Wanneer je je bezeert of iets je frustreert, dan schreeuw je al gauw 'au'. Dit doe je vaak onbewust, maar waarom zeggen we eigenlijk 'au'?

Eerder schreven we al waarom we onze hand voor de mond slaan als we schrikken. Daar blijkt een logische verklaring voor te zijn. Geldt dat ook voor het zeggen van 'au' als je pijnt hebt?

Waarschuwen

Er zijn onderzoekers die stellen dat die stemverheffing nodig is om daarmee de mensen om je heen te waarschuwen voor gevaar. Onze voorouders probeerden door middel van korte, luide geluiden anderen te waarschuwen voor onheil. Het is een snelle manier om onverwachte, gevaarlijke gebeurtenissen door te geven, zodat anderen op de vlucht konden slaan.

Pijn verminderen

Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het roepen van 'au' - of een andere korte klank - ervoor zorgt dat je beter met de pijn om kunt gaan. Voor dit onderzoek hielden verschillende proefpersonen hun handen in ijskoud water. Na verloop van tijd gaat dit pijn doen. De ene groep mocht schreeuwen, terwijl de anderen stil moesten blijven. Wat bleek? De proefpersonen die schreeuwden konden de pijn langer volhouden. 'Au' roepen is dus eigenlijk een manier om de perceptie van pijn te beïnvloeden.

Klank

Om pijnvermindering te ervaren, hoef je natuurlijk niet per se 'au' te zeggen. De meeste Nederlanders doen dat wel, maar dat geldt niet voor andere landen. Zo zeggen Fransen 'ai' en Britten 'ow' of 'ouch'. Mensen kiezen automatisch een klank die lekker op de tong ligt. We roepen overigens ook niet altijd 'au', dit gebeurt meestal alleen als we door de pijn verrast worden.

Last van lage rugpijn? Dan is dit wat je moet weten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Huff post, Knack.be. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden