null Beeld

Libelle Legt Uit: wat houdt het humaan papillomavirus (HPV) precies in?

Het Humaan papillomavirus (HPV) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Maar wist je dat dit virus ook voor het ontstaan van andere vormen van kanker kan zorgen?

Demi Schoenmakers

Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat veel voorkomt. Het wordt overgedragen via seksueel contact en is heel besmettelijk. Er bestaan verschillende typen van dit virus. Sommige geven een hoog risico op kanker, terwijl bij andere vormen dit risico erg laag is.

Kanker

Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Je kunt soms last hebben van bloedingen tijdens of na seksueel contact. Ook hebben vrouwen dan vaak pijn of een branderig gevoel in de vagina. Gelukkig gaan de meeste infecties met HPV vanzelf weer over, maar als dit niet het geval is kun je genitale wratten krijgen of kan er kanker ontstaan. De bekendste vorm van kanker die ontstaat door HPV is baarmoederhalskanker. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd al ingeënt tegen het virus.

Vaccinaties

Maar de Gezondheidsraad waarschuwde dat een HPV-infectie bij mannen ook kan leiden tot verschillende vormen van kanker. Mannen hebben door zo'n infectie kans op mond-, keel-, anus- en peniskanker. Daarom adviseerde de raad om voortaan ook jongens te vaccineren. Daarom heeft staatssecretaris Paulus Blokhuis besloten dat vanaf 2021 ook jongens gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus. Ook wordt de leeftijd voor de vaccinatie verlaagd van 13 naar 9 jaar.

Groepsbescherming

Ten eerste zijn jongens zo ook beschermd tegen het virus, waardoor ze minder kans hebben op deze vreselijke ziektes. Ten tweede dragen ze de infectie zo ook minder vaak over aan meisjes. Dit voorkomt verspreiding van het virus. Dit wordt ook wel groepsbescherming genoemd.

Uitstrijkje

Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden eens in de 5 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit is een onderzoek waarbij bij vrouwen een uitstrijkje wordt afgenomen. Voor de mannen bestaat er nog geen bevolkingsonderzoek rondom het humaan papillomavirus.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, Gezondheidsraad, ANP. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden