null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is een regenboogbaby?

De term regenboogbaby is niet nieuw en de kans is groot dat je ‘m al wel eens voorbij hebt zien komen. Maar wat is dat nu precies? Wij leggen het uit.

Coks Donders

Na regen komt zonneschijn.

Wat is een regenboogbaby

Een regenboogbaby, dat klinkt leuker dan het is. Een regenboogbaby of regenboogkind is namelijk het kindje dat geboren wordt na een zware periode waarin de ouders een baby hebben verloren. Dit kan gebeuren door een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, stilgeboorte, abortus of wiegendood. De baby wordt dus vergeleken met de regenboog en de hoop op mooier weer en betere tijdens die ontstaat als de zon weer gaat schijnen na een zware storm.

Angel babies en sunshine babies

De termen angel baby en sunshine baby zijn onlosmakelijk verbonden met de regenboogbaby. Als mensen het hebben over een angel baby hebben ze het namelijk over het overleden kindje. Een sunshine baby is het kindje wat voor de angel baby is geboren.

Geboortekaartjes en gedichten

De geboortekaartjes van regenboogbaby’s is ook vaak net iets anders dan van andere baby’s. Ouders maken van het geboortekaartje vaak gebruik om zwart op wit te laten zetten dat dit niet betekent dat hun vorige kindje is vergeten. Door middel van een gedichtje laten zij niet alleen weten dat hun regenboogkindje is geboren, maar ook dat het oudere broertje of zusje niet is vergeten en voor altijd deel uit zal maken van het gezin.

Gemengde gevoelens

In verwachting zijn van een regenboogbaby brengt gemengde gevoelens met zich mee. Niet alleen de combinatie van blijdschap en verdriet, maar ook angst. Veel ouders van regenboogbaby's wachten iets langer tot ze hun vrienden en familie vertellen dat ze opnieuw in verwachting zijn.

Een regenboogbaby wordt ook extra in de gaten gehouden. Niet alleen door ouders, maar ook door artsen. Bij sprake van een miskraam wordt rond de tijd dat het misging bij de angel baby wordt vaak een extra echo ingepland.

Aankondiging van een regenboogbaby

Een regenboogbaby zorgt niet alleen voor een hoop gemengde gevoelens, maar ook voor kleurrijke aankondigingen.

Bron: healthline.com, parents.com, webmd.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden