null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is huidhonger en wat kun je hiertegen doen?

Een aanraking wordt gezien als een eerste levensbehoefte. De coronacrisis zorgt ervoor dat deze eerste levensbehoefte voor veel mensen niet meer vervuld kan worden. Vooral eenzame ouderen en alleenstaanden (zonder kinderen) ervaren dit. De hunkering om een knuffel met een geliefde was waarschijnlijk nog nooit zo groot als nu. 

Avalon Boots

Het verlangen naar een aanraking wordt ook wel huidhonger genoemd. Maar hoe zit dit precies en nog belangrijker: wat kun je hier tegen doen?

Huidhonger

Een baby wordt direct na de geboorte tegen de borst van zijn moeder aangelegd, omdat huid op huid contact met de ouders zo belangrijk is. Naarmate we ouder worden, is een aanraking misschien niet meer zo belangrijk als dat voor een baby, maar het blijft een eerste levensbehoefte

Het gebrek aan aanrakingen wordt dus ook wel huidhonger genoemd. Je huid, het grootste zintuig van je lichaam, heeft aanraking nodig. Vooral alleenstaanden die thuis geen kinderen hebben, zullen huidhonger ervaren. Na een maand van quarantaine zal het verlangen naar het contact met een ander steeds meer groeien. Dat hoeft niet eens in seksuele vorm te zijn: het kan ook een aanraking op je arm of een knuffel van een vriendin zijn.

Knuffelhormoon

Bij een aanraking komt het stofje oxytocine vrij, ofwel: het knuffelhormoon. Het hormoon zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, het neemt angst en stress af. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat proefpersonen beter presteren nadat zij kort aangeraakt zijn door bijvoorbeeld een hand op de schouder.

1,5 meter maatregel

Maar hoe zorg je ervoor dat je lichaam evengoed oxytocine aanmaakt in tijden van corona? Vooral voor vrijgezellen is dit een lastige periode. Zij hebben niemand om aan te raken, mede door de 1,5 meter maatregel. Jezelf knuffelen zal niet helpen, dit is te vergelijken met het kietelen van jezelf. Er zal dan ook geen oxytocine vrijkomen.

Gelukkig is er wel een manier om zelf het knuffelhormoon aan te maken. Bijvoorbeeld door knuffeldieren. Maar ook een zachte deken, of rondlopen in een zachte trui kan het hormoon in kleine mate al opwekken. Evenals knuffelen met je huisdieren of robotica.

Fleecedeken

Volgens hoogleraar psychologie Sander Koole is er nóg iets dat goed werkt tegen huidhonger: een fleecedekentje. "Hoe lullig ook, het is een toegankelijk surrogaat", vertelt hij aan de Volkskrant. Een bijkomend voordeel is volgens hem dat je nooit afgewezen zal worden door het levenloze. Dat zorgt er onder andere voor dat het troostend en kalmerend zal werken.

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden