null Beeld

Libelle Legt Uit: wat is Tarot eigenlijk en hoe werkt het?

Je hebt vast wel eens gehoord over tarotkaarten, waarmee een helder licht geschenen kan worden op bepaalde zaken en antwoord gegeven kan worden op prangende vragen waar je mee rondloopt. Maar wat is het nou precies en hoe werkt tarot eigenlijk?

Anne-Flore Muller

Libelle dook de mysterieuze wereld van de kaartlegging in en legt het je uit.

Oorspong tarot

In films en series wordt er vaak een nogal zweverig beeld neergezet van tarot en het gebruik daarvan. Vaak wordt het dan ook in verband gebracht met het voorspellen van de toekomst. Maar dat is dus níet waar deze kaarten voor gebruikt worden. Waar de beginselen van het tarot liggen is niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat de oorsprong in India ligt, terwijl anderen stellig zeggen dat het toch echt uit Italië komt. Wat wel duidelijk is, is dat het kaartspel al in de dertiende eeuw voor het eerst opgedoken is in Europese documenten, en dat de bekendste tarotkaarten uit de vijftiende eeuw stammen.

Inzicht krijgen

Maar wat is het dan precies? Het wordt dikwijls omschreven als een kaartspel dat gebruikt wordt voor kaartleggen en waarzeggerij. "Het leggen van tarotkaarten kun je zien als een manier om met behulp van symboolkaarten inzicht te krijgen in allerlei aspecten van het dagelijks leven. Je kunt de tarot gebruiken als je inzicht wilt hebben over zaken die te maken hebben met liefde, werk, bewustzijn of je eigen ontwikkeling", luidt de omschrijving.

Onderbewustzijn

En hoe werkt het dan eigenlijk? Op de kaarten staan allerlei verschillende afbeeldingen, die voor ieder een compleet andere betekenis kunnen hebben. Deze afbeeldingen op de kaarten triggeren als het ware het onderbewustzijn. Kamp je bijvoorbeeld met onzekerheden of twijfels? Dan zal dit gevoel bijvoorbeeld opgeroepen kunnen worden wanneer je een bepaalde kaart ziet. Hierdoor word je door de kaart als het ware met jezelf geconfronteerd, waardoor je het antwoord op je vraag dus in feite ook zélf - vanuit je onderbewuste - kunt beantwoorden.

Psychologie

Tarot wordt daarom dan ook vaak vergeleken met de Rorschachtest uit de psychologie. Bij deze inktvlekkentest worden er vlekken getoond aan de cliënt, die een bepaald gevoel of associatie oproepen. De techniek is gebaseerd op de menselijke neiging om emoties te projecteren op voorwerpen of vormen. Iedereen zal een ander beeld zien, door de ervaringen die hij of zij heeft meegemaakt. En aan de hand van dit gevoel probeert de psycholoog de handelingen of emoties van de client te begrijpen en verklaren.

Geen waarzeggerij

Dit werkt in feite hetzelfde met de tarotkaarten, want ook daar interpreteert ieder individu een kaart anders door zijn of haar levenservaringen. De kaarten kunnen helpen inzicht te krijgen, maar gelden niet als leidraad voor je leven. Dit wordt door velen benadrukt, gezien het zeer belangrijk is dat je zelf verantwoordelijk blijft voor je eigen leven en de keuzes die je maakt niet ophangt aan de kaartenset. Waarzeggerij? Dat is het dus allerminst.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tarotweb. Nathalie-Kriek. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden