null Beeld

Libelle Legt Uit: wat zijn ear candles?

Ear candles, oftewel: oorkaarsen, behoren tot een eeuwenoude geneeswijze die werd gebruikt door indianenvolkeren. Libelle zocht uit waar deze kaarsen precies goed voor zijn.

Ismay Gijsen

Ear candles zijn holle stokjes van opgerold katoen die zijn gedrenkt in bijenwas. De bijenwas zorgt voor een verzachtend effect. Meestal is de kaars vermengd met een kruidenmengsel, zoals een combinatie van salie, kamille en honing. De kaarsen zijn zo gerold dat ze niet in je gehoorgang kunnen, maar er precies bovenop passen. In de meeste kaarsen zit binnenin een speciale filter om eventuele verbrandingsresten tegen te houden.

Trommelvliesmassage

Als je een ear candle wilt gebruiken, is het belangrijk dat iemand naast je zit die de kaars kan vasthouden. Ga op je zij liggen, laat iemand de kaars aansteken en vervolgens kan de kant met de filter in je oor worden geplaatst. Voor de westerse wereld is dit best een gek fenomeen. Als de aangestoken kaars in je oor zit, ontstaat er een trilling door de druk van de vlam. Dit zorgt voor een lichte massage van het trommelvlies. De warmte die vrijkomt tijdens het branden van de kaars, activeert ook de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Je hoort de kaars dan ook zachtjes knisperen in je oor.

Gezondheidsvoordelen

De damp van de kruiden in de kaars bereiken het middenoor, evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. Ear candles claimen dan ook een hoop gezondheidsvoordelen te hebben: het zou helpen tegen een verstopte, neus, ontstekingen van holtes, migraine, verkoudheid, stress en na gebruik zou je beter kunnen horen. Daarnaast verwijdert het overtollig oorsmeer. Als je de filter van de kaars na gebruik openknipt, is het buisje meestal gevuld met oorsmeer.

Kritiek

Ondanks de veelbelovende gezondheidsvoordelen van de kaarsen, zijn er ook onderzoeken die kritisch zijn over de ear candles. Zo blijkt uit onderzoek van American Academy of Audiology dat er geen vermindering van oorsmeer is na het gebruik van de kaarsen en dat er geen wetenschappelijk bewijs is die de positieve effecten kan bevestigen.

Nieuwsgierig geworden? De kaarsen bestel je hier.

Benieuwd wat wij van de ear candles vinden? Libelle testte het uit:

100% feelgood met de nieuwste Libelle Special! Dit keer weer fijne Gezond editie:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ATS opleidingen. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden