null Beeld

Libelle Legt Uit: werkt desinfecterende handgel beter dan handzeep?

Handgel vliegt de schappen uit. Niet gek, want met het coronavirus dat in steeds meer landen opduikt, gaan we toch wat bewuster om met onze hygiëne. We doen ons best om de weerstand te verhogen en houden onze handen schoon. Bacteriën verspreiden zich tenslotte snel via je handen. 

Avalon Boots

De laatste weken wordt er 5 keer zoveel handgel verkocht, en 2 keer zoveel handzeep, laat Kruidvat weten. Maar hoe zit het eigenlijk met het desinfecteren van je handen: werkt een handgel net zo goed als handzeep?

Desinfecterende handgel

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het goed om te weten hoe een desinfecterende handgel precies werkt. De gels bevatten in de meeste gevallen minimaal 60 procent alcohol, waardoor het bacteriën, virussen en veel andere micro-organismen doodt die op je handen terecht zijn gekomen. Door de grote hoeveelheid alcohol, wordt het celmembraan van de micro-organismen letterlijk opgeblazen.

Doodt niet altíjd 99,9 procent van de bacteriën

Op veel handgels staat dat het 99,9 procent van de bacteriën doodt, maar dat is niet altijd helemaal waar. Er bestaan namelijk bacteriën waar alcohol geen effect op heeft, maar die wel ziektes kunnen veroorzaken. Ook is het belangrijk dat de handgel minimaal 60 procent alcohol bevat, anders kan het nooit alle bacteriën doden. Tot slot werkt een handgel alleen goed wanneer de handen niet vet en vies zijn, anders kan de alcohol zijn werk niet doen.

Goed wrijven

Als je wilt dat de handgel echt goed zijn werk kan doen, moet je er dus voor zorgen dat je handen geen vet en vuil bevatten, maar je moet het ook op de juiste manier gebruiken. De alcohol heeft tijd nodig. Wrijf de gel daarom net zo lang in tot je handen droog aanvoelen.

Handzeep

Maar hoe zit het dan met handzeep? Anders dan bij een desinfecterende handgel, doodt handzeep geen bacteriën. Dit wil niet zeggen dat je je handen hier niet goed mee schoon krijgt. De handzeep lost de oliën van de huid op, waardoor je de bacteriën er vervolgens afspoelt onder stromend water. Zelfs de bacteriën die niet gedood worden door een handgel, verwijder je wel met handzeep.

20 seconden

Bij het gebruiken van handzeep, is het wel belangrijk om je handen op de juiste manier te wassen, zodat je alle bacteriën van je handen af kunt spoelen. Je kunt je handen het beste 20 seconden lang wassen onder stromend water, met bij voorkeur vloeibare zeep. Zorg dat je handen helemaal zijn ingezeept en vergeet dan niet om het ook tussen je vingers en onder de nagels goed schoon te maken.

Wanneer je geen water en zeep tot je beschikking hebt, is een desinfecterende handgel een goed alternatief voor zeep. Maar voordat je gaat koken, of na een toiletbezoek, wordt toch aangeraden om je handen met water en handzeep te wassen.

Nog geen handzeep in huis? Je bestelt ze hier:

Zo gaat je handzeep een stuk langer mee:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Wibnet, RTLZ. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden