Verkouden Beeld Getty Images
VerkoudenBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: word je sneller verkouden als het buiten koud is?

Als je zelf (nog) niet aan het snotteren bent, is de kans groot dat er wel iemand naast je zit met een rode neus en waterige ogen. Waarom worden we in de winter toch en masse verkouden? Heeft dat iets met het weer te maken?

Elselien van DierenGetty Images

Eerst wat algemene kennis: je bent verkouden als het slijmvlies in je neus, bijholten en keel ontstoken is. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en daarvan zijn er veel verschillende. Wie dus meerdere malen achter elkaar verkouden wordt, is iedere keer geveld door een ander virus. Volwassen zijn twee tot vijf keer per jaar de pineut, kinderen wel zes tot tien keer.

Kouvatten

“Trek dan ook een hemd aan”, roept menig moeder als iemand verkouden is. Maar heeft kou vatten iets te maken met verkouden worden? Volgens de Nederlandse KNO-vereniging is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Wél kan je weerstand afnemen als je op de tocht hebt gestaan, waardoor je gevoeliger bent voor het verkoudheidsvirus.

Op een kluitje

Er is dus geen bewijs, maar het is natuurlijk wel opvallend dat we in de herfst en winter aanzienlijk vaker niezen en snotteren. Dit heeft volgens de KNO-vereniging dan weer weinig met het weer te maken, maar juist alles met het feit dat we in de herfst en winter met z’n allen op een kluitje zitten (met de ramen dicht!). Dat maakt het voor virussen een stuk makkelijker om zich te verspreiden.

Uit de weg

We helpen je maar meteen uit de droom: hoeveel vitaminepillen je ook slikt en hoe dik je sjaal ook is, een verkoudheid is niet te voorkomen (tenzij je als een kluizenaar leeft). Blijf dus zoveel mogelijk uit de buurt van snotterende medemensen. En als je zelf aan het proesten bent? Blijf thuis en hoest in je elleboog. Het slikken van zink kan overigens helpen je minder (lang) ziek te maken. Is voor je gevoel iedereen op dit moment ziek? Dat kan kloppen.

Dit zijn de zelfzorgtips van Dokter Rutger bij een verkoudheid:

Bron: KNO Vereniging.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden