Libelle Legt Uit: zo kun je het best je autostoel afstellen Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: zo kun je het best je autostoel afstellenBeeld Getty Images

Libelle Legt Uit: zo kun je het best je autostoel afstellen

Het is bijna vakantie en dat betekent voor veel mensen lange autoritten. Naar een pretpark, de camping in Frankrijk of wat je bestemming ook is deze zomer.

Nissah van der StruifGetty Images

Soms zit je wel uren in de auto naar de weg te turen en als je dan eindelijk uitstapt heb je vaak last van je nek en je rug. Hoe kun je je autostoel zo afstellen dat je dit voorkomt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Zo kun je je autostoel afstellen

Rechtop zitten

Het klinkt misschien logisch, maar om je autostoel het best af te stellen, ga je rechtop in je stoel zitten. Zorg dat je je heupen goed naar achter kantelt zodat je tegen de rugleuning aanzit en leg eventueel een opgerolde handdoek tussen je rug en rugleuning voor extra steun.

Rugleuning instellen

We kennen allemaal de zwetende studenten in de leswagens. Met gestrekte armen knijpen ze het stuur stevig vast. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om dit te voorkomen leg je je polsen op de bovenkant van je stuur en zet je daarna je rugleuning goed. Zo blijven je ellebogen lichtjes gebogen.

De pedalen

Om bij de pedalen te komen, moeten je benen lichtjes gestrekt zijn. Hiervoor schuif je je stoel zo ver als nodig naar voor of juist naar achter. Er moet ongeveer een vuist tussen je stoel en je knieholtes passen en als je de pedalen induwt, moet je bovenbeen op de stoel blijven liggen.

Sturen

Je moet natuurlijk alles goed kunnen zien op je dashboard: snelheid, toeren, kilometerstand en natuurlijk hoeveel batterij of brandstof je nog over hebt. Stel je stuur zo in dat je alles makkelijk kunt zien zonder dat je veel moet bewegen.

Hoofdsteun

Ook je hoofdsteun moet je natuurlijk goed instellen. De bovenkant van je hoofdsteun moet gelijk zitten met de bovenkant van je hoofd en tussen je achterhoofd en de hoofdsteun moet ongeveer een vuist ruimte zitten.

Klaar met je autostoel afstellen?

We zijn er bijna. Als je autostoel helemaal klaarstaat, is het natuurlijk belangrijk om je spiegels zo af te stellen dat je goed om je auto heen kunt kijken. Om er echt voor te zorgen dat je geen last hebt van je nek of rug als je uitstapt, is het belangrijk om regelmatig een pauze te houden. Zo blijf je ook scherp en verminder je de kans op ongelukken.

Bron: autoweek.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden