null Beeld

Libelle Legt Uit: zorgt de lente voor een beter humeur?

Vogeltjes fluiten, overal verschijnen fleurige bloemetjes en het zonnetje schijnt: het is eindelijk lente! Een lach verschijnt op ieders gezicht, want we worden allemaal vrolijk van de lente. Toch?

Oké, nu we vooral binnen moeten blijven vanwege de coronacrisis zijn we misschien niet even gelukkig als anders. Maar alsnog kan de lente wel invloed hebben op ons humeur.

Gelukkiger

Langere, lichtere dagen zorgen ervoor dat we oude gewoonten uit ons leven bannen. We slapen beter en dat heeft invloed op onze mentale gezondheid. Kortom: de lente kan ons gelukkiger maken. Dat zegt gedragswetenschapper Katherine Milkman.

"Het begin van de lente zorgt ervoor dat we ons over het algemeen wat gemotiveerder voelen. Het is een zogenaamde frisse, nieuwe startdatum”, legt ze uit aan de Britse krant The Guardian. Hierdoor voelen we ons minder verbonden met het verleden. "We denken minder na over fouten die we eerder maakten. We kunnen het weer goedmaken. Misschien gaf de oude jij na amper 2 dagen dat goede voornemen om te stoppen met roken op, maar de nieuwe jij? Die kan dat in de lente wél volhouden."

Energie

Zonlicht zorgt ervoor dat ons hormoonstelsel endorfine aanmaakt. Dus als je meer buiten bent en geniet van de zon, zorgt dit voor energie, rust in het hoofd en een goed gevoel. Naast endorfine, zorgt de zon ook voor een verhoogde aanmaak van serotonine (stemming), melatonine (dag-nachtritme) en cortisol (activiteit). Via het zonlicht op de huid nemen we vitamine D op, waardoor je alertheid, reactievermogen en immuniteit verbeteren. Bovendien is het ineens een stuk warmer buiten, wat je een ontspannen gevoel kan geven. Dit alles zorgt inderdaad voor een beter humeur.

Euforisch gevoel

"Maar het is niet zo dat je leven als geheel er beter van wordt", benadrukt geluksprofessor Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit. "Maar goed weer beïnvloedt wel je stemming van het moment. En dat effect is vooral sterk bij weersverandering." Als de regen stopt en de hemel openbreekt, kun je daardoor bijvoorbeeld best even een euforisch gevoel ervaren. Hetzelfde geldt voor de verandering van de winter naar de lente.

Niks is lekkerder dan in je tuin genieten van het lekkere zonnetje. Met déze planten trek je de mooiste vlinders naar de tuin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Guardian, Goed gevoel. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden