null Beeld

Libelle viert 75 jaar vrijheid met bijzondere special

Vrijheid heeft deze dagen een andere lading. Misschien is het daarom júist goed om stil te staan bij de vrijheid die wij in Nederland al 75 jaar genieten, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om die 75 jaar te vieren, maakte Libelle een 200 pagina's tellende bijzondere bewaarspecial die helemaal gaat over vrouwen en de Tweede Wereldoorlog. Bijzondere, dappere, kwetsbare, onverzettelijke en meestal onbekend gebleven vrouwen.

barbara schneemann

Libelle's Barbara Schneemann: "Toen ik in september begon met het samenstellen van deze bijzondere uitgave van Libelle wist ik: dit wordt de mooiste Libelle waaraan ik ooit gewerkt heb (en dat zijn er meer dan 400). Telkens als er een telefoontje, bericht of verhaal binnenkwam, liet ik al het andere uit mijn handen vallen. De bescheiden, maar glasheldere mailtjes van Sonja Barend en het eerlijke verhaal dat ze schreef, het overleg met prinses Mabel van Oranje en haar loepzuivere kompas voor wat ze wil bereiken en vertellen, het prachtige stuk van Roxane van Iperen, de ontroerende columns van Claudia de Breij en Noraly Beyer. Maar het meest onder de indruk was ik van de verhalen van de vrouwen die de oorlog hadden meegemaakt. Over hoe hun realiteit eruitzag, hun dagelijkse leven, de verwarring van een kind, de angst en de wanhoop van moeders, dochters en oma’s, de ongelooflijke moed van doodnormale vrouwen die - bedoeld of onbedoeld - verzetsstrijders of oorlogsfotograaf werden. Oorlog door de ogen van vrouwen. Dat laten we met deze editie zien en daar ben ik ongelooflijk trots op."

In Libelle 75 jaar vrijheid staan bijdragen van:

  • Verzetsstrijdsters Selma van de Perre: "Ik danste met de vijand om die jongens te redden" en Betty Goudsmit: "Ik zie ze nóg voor me, al die arme kindertjes"
  • Holocaust-overlevende Myrna Tugendhaft: "Pas 15 jaar geleden konden mijn man en ik erover praten"
  • Onderduikster Nanny Spier: "Jarenlang heb ik gedacht: had ik maar met mijn ouders mee gemogen"
  • De kleindochter van kampcommandant Gemmer: “Hoe kon hij in zo’n huis leven en zich goed voelen, terwijl een stukje verderop mensen zo leden en stierven?’
  • Prinses Mabel van Oranje: "Ik zie iedere dag weer hoe we allemaal een verschil kunnen maken"
  • Claudia de Breij: "Niet janken nu, dat is niet waarvoor ik hier sta" (bij het lezen van namen op Westerbork)
  • Noraly Beyer: "Het multiculturele karakter van Nederland vergt onderhoud en misschien helpt het als we de ander accepteren om wat hij of zij is"
  • Sonja Barend: "Op tv had ik half Nederland gesproken, bij mijn moeder lukte het niet om haar de juiste vragen te stellen"
  • Roxane van Iperen: "Ik krijg nog steeds brieven: lieve ontroerende informatieve, soms hartverscheurende reacties"

Deze bijzonde Libelle Special is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en in onze online shop.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden