Touwlamp Beeld Louis Lemaire
TouwlampBeeld Louis Lemaire

Licht en luchtig: zelfgemaakte touwlamp

Deze mag wat ons betreft vandaag nog boven de tafel, want: weinig inkijk en des te meer sfeer.

RedactieLouis Lemaire

Yes! Een extra excuus om een rondje kringloopwinkel(s) te doen. Met als missie twee lampenkappen met ijzeren frames zoeken die precies op elkaar passen om er zo’n touwlamp van te maken.

Dit heb je nodig

 • 2 lampenkappen met ijzeren frame (kringloopwinkel)
 • Schilderstape
 • 3 bollen touw Spesso chunky cotton van Hooked € 9,95 (pipoos.com)
 • Lijmpistool
 • Wit snoer met fitting Plumen Drop Cap € 33,95 (lampenonline.com)
 • Smart ledlamp globe 7W € 17,50 (hema.nl)

Zo maak je het

 1. Haal de bekleding van de lampenkappen, zet de frames op elkaar en maak op vier plekken aan elkaar vast met schilderstape, zodat een kooi ontstaat.
 2. Wikkel een tiental keer touw om je hand of een stukje hout, om het touw makkelijker rond de kooi te wikkelen. Maak het uiteinde van het touw met een dubbele knoop vast aan de bovenkant van de kooi.
 3. Wikkel het touw langs de voorkant van de kap, onder het verbonden gedeelte van de kappen door omhoog langs de binnenkant van de kap, en wikkel op deze manier strak naast elkaar het eerste gedeelte. Eindig met het touw boven. Zorg ervoor dat de ruimte tussen het gewikkelde touw telkens hetzelfde is. Duw het touw voorzichtig aan om dit te perfectioneren.
 4. Laat een ruimte open tussen het eerste en tweede gewikkelde gedeelte. Wikkel eerst alleen het tussenstukje met touw en wikkel dan het tweede gedeelte op dezelfde manier als eerder aangegeven. Herhaal dit rondom voor de hele bovenkant. Is het touw tussendoor op, maak dan nieuw touw aan de binnenkant van de lampenkap vast, voor een nette afwerking.
 5. Maak het onderste gedeelte op dezelfde manier, met als verschil dat je het touw nu telkens tussen twee strengen touw door van het bovenste gedeelte van de lamp om het onderste gedeelte van de lampenkap wikkelt.
 6. Plak met een lijmpistool de losse eindjes touw, waar geknoopt is, tegen de binnenkant van de lamp voor een nette afwerking.
 7. Bevestig een snoer met geschikte fitting in de lampenkap en hang de lamp op. Maak eventueel zelf een snoer met fitting en toebehoren naar wens via snoerboer.nl.
Stap 1 Beeld
Stap 1
Stap 2 Beeld Louis Lemaire
Stap 2Beeld Louis Lemaire
Stap 3 Beeld
Stap 3
Stap 4 Beeld
Stap 4

Tip: laat de openingen tussen het touw in de boven- en onderkant verspringen. Dat geeft een mooi effect als de lamp aan is.

DIY: Janneke Peters Fotografie: Louis Lemaire

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden