Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Liefdesleven

[swopquote]Na twee mannen te hebben verloren, vond ik een nieuwe liefde[/swopquote]

Anne (52): “Mijn vriend Bob is de ommekeer in mijn leven. Voordat ik hem tegen kwam, ben ik tien jaar alleen geweest. Ik ontmoette wel mannen, maar zij deinsden allemaal terug zodra ze mijn levensverhaal hoorden. Zij wilden iemand om een leuke, onbezorgde relatie mee te hebben. Niet iemand die groot verdriet heeft meegemaakt. Niet iemand die in vier jaar tijd twee mannen heeft moeten begraven, zoals ik.

Advertentie

Ik was 38 toen mijn eerste man Maarten overleed aan kanker. Hij was mijn grote liefde, de vader van mijn dochter van vijf en zoon van zeven. Hem verliezen was dramatisch. Wat wij samen hadden was zo bijzonder, dat ik mij bij zijn overlijden direct realiseerde dat ik dit nooit meer met iemand anders zou hebben. Maar ik besefte ook dat het leven niet stopte bij zijn dood. Ik ging door. Ik moest voor onze kinderen zorgen. Een paar jaar later kwam ik Marc tegen, en we kregen een relatie. Ik weet nog dat ik het gras aan het maaien was en dacht: “Wat gaaf, het komt allemaal goed. Ik ben nog jong. Ik ben opnieuw verliefd geworden.” Mijn kinderen konden het goed met hem vinden, we zouden een nieuw gezin worden. We waren nog geen twee jaar samen toen hij een hartstilstand kreeg. Net toen alles weer goed leek te gaan, verloor ik nóg een keer mijn liefde. Ik was op mijn 42ste voor de tweede keer weduwe. Ik raakte mijn vertrouwen in het leven en in mezelf helemaal kwijt. Toch móést ik door. De kinderen moesten naar school, naar hockey, naar zwemles. Ik bracht ze naar ieder feestje en naar ieder clubje, stond bij iedere sportwedstrijd langs de lijn. Ik ging helemaal voor mijn gezin. Twaalf jaar lang ben ik zeven dagen per week non stop in charge geweest. Ik droeg in mijn eentje die heel grote verantwoordelijkheid voor mijn kinderen. Daarbij had ik al dat verdriet te verwerken. De dagelijkse routine hield me op de been, maar het waren mentaal en fysiek tropenjaren.

Mannen speelden amper een rol in mijn leven. Af en toe ontmoette ik wel iemand die leuk was, maar dat werd nooit wat. Ik had zo veel verdrietigs meegemaakt, daarop zaten ze niet te wachten. Andersom vond ik trouwens ook geen aansluiting met hen, ik had zo veel meer levenservaring. Natuurlijk vond ik dat jammer, maar ik lag er niet wakker van. Het sterkte mijn gevoel dat ik mijn leven zo moest inrichten dat mijn geluk niet zou afhangen van een ander.
En toen ontmoette ik Bob. Een aantrekkelijke, lieve man die zijn vrouw was verloren aan kanker en die niet schrok van mijn verhaal. We spraken een keer af om een biertje te gaan drinken en dat was meteen heel leuk. Diezelfde avond nog maakten we een nieuwe afspraak voor de week erop en voor ik het wist, gingen we samen weekendjes weg en kregen we een relatie. Het wordt nooit meer zo’n dartelende, onbezorgde tijd als ik met mijn eerste grote liefde heb gehad. Maar het is fijn om gezien en bewonderd te worden. Ik heb weer iemand om mijn leven mee te delen. Nu pas merk ik hoe erg ik dat heb gemist. Bang om hem te verliezen ben ik niet. Ik weet dat ik sterk genoeg ben om er ook dan weer bovenop te komen. En ik weet uit ervaring ook dat er na ieder diep dal weer heel mooie tijden komen.”

 

Lees ook het liefdesleven van Femke haar man ging vreemd.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 tips die kunnen helpen tegen brandend maagzuur

Tot wel 1 op de 5 Nederlanders heeft er weleens last van: oprispingen, boeren en een branderig gevoel achter het borstbeen. Oftewel: brandend maagzuur. Met deze tips ga je de strijd aan met dit nare gevoel. 
Libelle samen met Losecosan

Wat is brandend maagzuur?

Onze maag gebruikt zuur om voedsel te verteren en bacteriën te doden. In de maagwand zitten speciale cellen die dit zuur produceren. Overtollig maagzuur ontstaat door teveel cellen die dit zuur produceren. En juist dat overtollige maagzuur geeft een branderig gevoel in je maag en slokdarm. Overtollige maagzuur kan ook omhoog komen in de slokdarm, zeker als het ‘klepje’ tussen de slokdarm en maag niet goed functioneert.

Advertentie

Wat kun je doen?

Vaak denkt men: het gaat vanzelf wel weer over. Maar als je last van hebt van terugkerend brandend maagzuur doe je er goed aan om deze tips eens toe te passen. En als de tips niet helpen, kun je Losecosan proberen.

Tip 1: vermijd strakke kleding

Het klinkt misschien als een open deur, maar een broek of top die knellen rondom je buik en maag kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Trek die comfy trui en legging dus maar uit de kast, dan heb je in ieder geval geen drukkend gevoel op je maag.

Tip 2: Gember

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen maagzuur. Het vermindert misselijkheid, dus kan het ook helpen tegen maagzuur. Je kunt in dit geval het beste gemberthee drinken. Ginger ale is niet zo slim, want hier zit koolzuur in dat het maagzuur kan versterken.

Tip 3: Rechtop

Wist je dat je houding kan bijdragen aan brandend maagzuur? Als je rechtop staat leg je minder druk op de onderste sluitspieren van je slokdarm en zo kan je voorkomen dat je maagzuur in je slokdarm naar boven komt. Extra tip: als je ’s nachts last hebt van brandend maagzuur, kun je het beste een kussen onder je romp leggen. Door je hoofd en bovenlichaam hoger te houden dan je onderlichaam, kan de pijn langzaam weggaan.

Tip 4: Geen koolzuur en koffie

Als je vaker last hebt van brandend maagzuur, kun je koolzuurhoudende dranken beter links laten liggen. Ook je bakkie koffie kun je beter even overslaan, omdat daar ook zuren in zitten. Toch zin in koffie? Kies dan voor decafé, dat heeft een lagere zuurgraad.

Tip 5: Losecosan

Als je last hebt van terugkerend brandend maagzuur, zoals bijvoorbeeld midden in de nacht, kun je Loseocan* proberen. Losecosan verlicht brandend maagzuur tot wel 24 uur lang met één tablet. Het remt de maagzuurproductie bij de bron en voorkomt op die manier dat je last krijgt van brandend maagzuur, wanneer je lekker ligt te slapen bijvoorbeeld. Bij lichte klachten, bijvoorbeeld na het eten, zou je eerst een maagzuurbinder kunnen proberen, zoals Rennie**.  Maagzuurbinders werken vaak sneller, maar uiteindelijk maar een maximaal aantal uren.

Verlichting

Door de overtollige maagzuurproductie bij de bron te remmen, verlicht Losecosan klachten tot wel 24 uur lang, met maar één tablet. De tabletten zijn gemakkelijk door te slikken met een glas water maar kunnen ook opgelost worden in niet-bruisend water of vruchtensap. Wil je kans maken op een dinerbon t.w.v. € 100,-? Doe dan mee aan de enquête op Losecosan.nl.

* Losecosan® 20mg kan niet in combinatie met alle medicijnen gebruikt worden.
** Lees voor gebruik de bijsluiter. 

KOAG/KAG-nr. 80-0221-6519

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Horecadebat bij 'Op1' ontketent pittige discussie onder kijkers

Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland wil de terrassen openen op 2 maart. Of het nou mag of niet. Bij Op1 gaat hij hierover in gesprek. En dat horecadebat maakt de tongen los onder de kijkers. 

Sinds het weekend van 20 februari is het heerlijk lenteweer in Nederland. En dat zorgde voor overvolle parken. In sommige steden leidde dat zelfs tot illegale feesten. En dat schoot bij veel horecaondernemers in het verkeerde keelgat. Terwijl hun zaken al maanden gesloten zijn, wordt er buiten uitgebreid geborreld. En dat terwijl de horeca juist een veilig alternatief kan bieden, met de nodige afstand en triage.

Advertentie

Veilig

Veel horecaondernemers zijn het dan ook niet langer eens met de sluiting van de horeca en hebben besloten om op 2 maart de terrassen weer te openen. Illegaal of niet. Horecaondernemer Johan de Vos is één van die ondernemers die zijn zaken weer zal openen. “Dit kan ook verantwoord”, zegt hij over de beelden van feestende jongeren in parken. “Als horeca moet je hier iets tegen doen omdat je de mogelijkheid hebt om dit te faciliteren in de buitenlucht. Op afstand en veilig.” De Vos vertegenwoordigt 65 afdelingen binnen de Koninklijke Horeca Nederland en gokt dat duizenden kroegbazen hem dan ook zullen volgen in zijn besluit.

Bedenkingen

Restauranteigenaar Johanneke van Iwaarden heeft haar bedenkingen bij het plan. Ze wil dolgraag weer gasten verwelkomen, maar is niet voor het openen van haar terras terwijl dat nog niet mag. “De vraag is of het tegen je kan keren”, zegt ze tijdens het horecadebat in Op1. Toch laat ze wel weten dat ze de actie ‘volledig begrijpt’. “Het is veel veiliger als de terrassen opengaan”, zegt ze dan ook. “Maar we willen niet oproepen tot illegaliteit. We willen ook aan tafel blijven zitten met het kabinet.”

Horecadebat

Het horecadebat roept de nodige reacties op op Twitter. Kijkers laten massaal hun mening over het onderwerp horen. Zo vinden sommigen dat de horeca zich gedraagt als een ‘Rupsje Nooitgenoeg’ en dat ze zichzelf zo ‘zielig’ vinden. Anderen zeggen juist dat ze de wanhoop van de horeca heel goed begrijpen en helemaal achter de actie staan.


Of je nou het terras of het park bezoekt: het is altijd goed om te weten dat je symptoomvrij bent. Maar hoe herken je het verschil tussen corona- en hooikoortssympotomen? Nou, zo:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Twitter. Beeld: Op1. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zorgenzoon - deel 35: "Ma, ik had wel dood kunnen zijn"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam, woont bij een begeleid wonen groep en zit op het ROC. Maar er is corona en aan online lessen doet Lars niet. Hij staat nog vaak ‘s nachts bij zijn moeder voor de deur.

Op een zaterdagavond in april gaat om 23.30 uur mijn telefoon. Ik lig net in bed. Het is Lars, die vraagt of ik hem wil komen halen in Almere. Hij is gevallen met zijn nieuwe motorscooter. Een vriend die achterop zat brak daarbij zijn been en is per ambulance afgevoerd naar het lokale ziekenhuis.

Advertentie

“Ma, ik had wel dood kunnen zijn,” zegt hij.

In zijn stem hoor ik een mengeling van angst en boosheid. Ik antwoord hem dat ik hem zeker wil komen halen maar dat het wel drie kwartier duurt voordat ik er ben.

Dat duurt Lars te lang: ‘Tering, dat is kankerlang. Ik bel wel een taxi,” snauwt hij door de telefoon.

Klaarwakker ben ik. Lars die ik al twee weken niet gesproken heb omdat hij boos op me is, belt nu ineens en vraagt om hulp. Wat doet hij midden in de nacht in Almere? En hoe komt hij in godsnaam aan een motorscooter? Hij heeft niet eens een scooterrijbewijs. Ik google het telefoonnummer van het ziekenhuis in Almere en krijg de nachtportier aan de lijn die vanaf zijn plaats kan zien dat Lars buiten staat te bellen. Vijf minuten later is Lars verdwenen. Hij beantwoordt mijn paniekerige telefoontjes niet. Ik lig een uur wakker. Nee, er wordt niet aangebeld. Het blijft doodstil op straat. Ik stuur een app naar de nachtdienst van de woongroep van Lars met het verzoek of ze mij willen informeren als Lars daar is gearriveerd. Binnen tien minuten krijg ik een reactie, Lars is heelhuids aangekomen. Hoe, dat weten ze daar ook niet. Ik stuur vanuit mijn bed dankbaarheid richting het universum.

Puinhoop

Er komen meerdere signalen dat Lars niet goed bezig is. Van zijn mentor op het ROC krijg ik een mail dat hij voor de schoolsluiting in verband met Covid al niet vaak aanwezig was bij de praktijklessen, maar nu er online lessen zijn, hij ook nauwelijks acte de présence geeft. Het in contact komen met hem is moeilijk, schrijft ze. Om zijn voortgang te bespreken zijn Lars en zijn Marokkaanse coach Ahmed laatst uitgenodigd voor een gesprek. Ahmed heeft een betere klik met Lars dan Winfred, zijn mentor van de woongroep. Ik begrijp dat. Ahmed heeft een charisma waar zelf de grootste crimineel ter wereld voor zou vallen. Dus zeker mijn mini-boef. Tijdens dit gesprek is afgesproken dat Lars zich gewoon meldt tijdens de online lessen, hij soms even moet wachten tot de docent zover is en niet uit ongeduldigheid de verbinding moet verbreken. Alsof je een kind van acht jaar moet uitleggen dat hij naar de leraar moet luisteren. Lars heeft beterschap beloofd. Ik heb er een hard hoofd in. Ook omdat de eerder gemaakte afspraken, waarbij Ahmed had toegezegd drie keer in de week anderhalf uur Lars te zullen helpen met zijn schoolwerk om wat meer structuur te krijgen, in praktijk nergens op uitdraait. Omdat Ahmed ontzettend druk is met zijn eigen bedrijf en Lars er zelf nooit op aandringt of op terugkomt. En Winfred gelooft het verder wel. Grrr, wat een puinhoop is het nog steeds. Om wanhopig van te worden. Alsof we onder water zitten en Lars zich voortdurend langs alle zich uitstrekkende waterplanten manoeuvreert en verder zwemt, naar het donkere diepe water verderop.

Racefiets

Ondertussen rukt corona verder op. Bomvolle ziekenhuizen, doodzieke mensen, bange mensen, overwerkte zorgverleners. Ik kan mijn bejaarde moeder van 88 voorlopig niet bezoeken. Te riskant. De vader van een vriendin overlijdt aan corona. Er mogen maar dertig mensen op de uitvaartdienst komen. Complete bevriende gezinnen worden ziek. Shit, het ziet er niet naar uit dat dit snel goed gaat komen. Gelukkig heb ik nog genoeg werk, want er wordt veel gelezen dus de behoefte aan content blijft continu. Om toch genoeg buiten te kunnen zijn, neem ik een abonnement bij een fietsverhuurwinkel. Een paar keer per week huur ik met een vriendin samen een racefiets en trappel door Nederland. Marken, het Gooi, wat is Nederland toch prachtig mooi. Zorgen zijn even ver weg.

Strijders

Voor Lars bestaat er geen corona. Hij gelooft er ook niet in. “Allemaal verzinsels van de overheid. Rutte is gek.” Het is duidelijk dat hij in een andere wereld leeft. Zijn ‘vrienden’ maken elkaar dol met hun complottheorieën. Alles is de schuld van de overheid, politieagenten zijn machtsmisbruikers, ministers zijn er om je een rad voor ogen te draaien en alle hulpverleners zijn leugenaars. Lars wantrouwt alles en iedereen. De enigen bij wie hij zich veilig en geaccepteerd voelt, zijn zijn maten van de straat. Die horen ook nergens bij. ‘Strijders’ noemen ze elkaar. Hij wordt steeds vaker gesignaleerd in een groepje illustere jongeren afkomstig uit onze buurt. Gajes, zou mijn moeder zeggen. Lars is de enige blondie van het gezelschap. Af en toe, als ik op zaterdag naar de markt ben om boodschappen te doen, nodigt hij ze bij mij thuis uit en gaan ze samen koken. Altijd kip met pasta. Hij vraagt dat wel netjes van tevoren, en omdat ik niet voortdurend wil mopperen en niemand wil buitensluiten, stem ik heel af en toe in. Mits het overdag is en als ze zelf alle rommel opruimen. Dat eerste lukt nog wel, maar aan de tweede voorwaarde wordt eigenlijk nooit voldaan. Altijd is het gasfornuis baggervet, liggen de borden op een stapel in de gootsteen in plaats van in de afwasmachine en hangt er een dikke walm omdat niemand op het idee kwam om de afzuiger aan te zetten. De overbuurman houdt het komen en gaan van de scooters bij mij voor de deur nauwlettend in de gaten.

“Hee schatje, alles goed? En met die jongen van jou?” vraagt hij mij regelmatig met een heerlijk Amsterdams accent. “Het is een goeie gozer. Maar die vrienden, daar moet-ie vanaf.”

Hij heeft feilloos door hoe de vlag er bij mij voorhangt. Ik geef Lars de boodschap dat het wegens corona niet meer mogelijk is om zijn vrienden thuis te ontvangen. “Jaaaaaaaa maa, okeeeeeee, zeur niet zo,” luidt steevast het antwoord.

Wanhopig

Hoewel Lars nu toch weer meerdere keren per week bij mij langs komt, zie ik hem verder achteruit gaan. Hij is bozig, vagig, schreeuwt, trekt in Bentes kledinglade op zoek naar sokken of een joggingbroek en is nachten zoek. De woongroep weet het ook niet meer. Van school komt de boodschap dat ze het niet verder zien zitten met hem. Ik ben bedroefd. En boos. En wanhopig. Straks krijgen alle betweters gelijk, gaat Lars richting afvalputje omdat ik hem naar de stad wilde halen in plaats van ergens op te sluiten. Maar ik mag me niet laten leiden door wanhoop. Als de negativiteit het wint, is alles verloren. Ik spreek mezelf streng toe: “Kom op, volhouden, roer recht, handen aan het stuur en door. Het gaat je lukken.”

Volgende week: Op zoek naar een nieuwe school

1

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 26 februari: "Lieve Ram, grote kans dat je verliefd bent"

De tarotkaart die voor vrijdag 26 februari is getrokken is ‘Twee van Kelken’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: Een liefdevolle ontmoeting, men wordt geraakt. Kan ook staan voor verzoening, hartelijk weerzien of begin van een vriendschap. Liefde: Elkaar tegemoetkomen op gevoelsniveau, verliefdheid, elkaar het hof maken. Werk: een prettige sfeer waarin iedereen tot z’n recht komt.

Advertentie

Ram

De bloemen bloeien en de bijen zoemen om je heen: grote kans dat je verliefd bent! Of lonkt de lente? In ieder geval heb je zin in de liefde. Kunstenaars vinden vandaag hun muze.

Stier

Hoe wil jij verder met je partner? Grote kans dat thema’s als verantwoordelijkheid en trouw voorbijkomen. Ongezellig? Nee hoor! Je serveert er een mooie wijn bij en een dikke zoen.

Tweelingen

Ook al staat er geen wind vandaag, jouw jasje waait naar degene op wie je indruk wilt maken. Bedenk dat dit een korte termijnstrategie is. Ontwikkel meer eigen meningen.

Kreeft

Iemand wiens mening je hoog hebt zitten, kan juist daarom op je tenen staan. Trek je terug en ga na waar de pijn vandaan komt. Het vervolgens delen hoeft niet, maar levert wel herkenning op.

Leeuw

Een baas, partner of vaderfiguur geeft iets aan je door. Neem advies serieus, je kunt er je voordeel mee doen. Voor vrijgezellen gaan deuren open. Meervoud, ja! De keuze is aan jou.

Maagd

Letterlijk en/of figuurlijk maak jij je tuin lente klaar. Welke bloemen en gedachten zaai jij? Wees je bewust dat alles wat je nu doet, gevolgen heeft voor later. Positief en negatief.

Weegschaal

Ontmoetingen op straat (buiten) hebben verrassende gevolgen. Je ziet iemand in een ander licht. Ruzies met buren overgiet je met een heerlijk diplomatiek sausje. Het smaakt iedereen.

Schorpioen

Moois lonkt: de postbode staat waarschijnlijk vaker voor je deur dan je portemonnee kan bijhouden. Venus geeft je vandaag ook nuchterheid mee. Selecteer wat voor de kringloop.

Boogschutter

Lompe opmerkingen kunnen een tere sfeer verstoren. Woorden en gebaren verpakken met strikjes gaat je vandaag beter af dan anders. Doe ‘es lief! Zeg alleen wat je meent.

Steenbok

Maak tijd voor de liefde, ook al staat je agenda vol. Oppervlakkige praat is niet aan je besteed, jij wilt concreet. Woon je nog niet samen, dan check je vandaag Funda voor het beste nest.

Waterman

Date je iemand virtueel, dan idealiseer je erop los. Een live ontmoeting is nu snel ingepland. Klopt het beeld dat je van iemand hebt met de werkelijkheid? Het zit je in je eigen hoofd.

Vissen

Een dromerige, romantische stemming. Zit je met een probleem, dan kun je dat nu goed verwoorden. Er iets aan doen is een ander verhaal. Wacht met acties tot na het weekend.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien