null Beeld

Lies (91) brak haar heup en moest 5 uur wachten op een ambulance

De 91-jarige Lies van Delft verging maandagavond van de pijn nadat ze haar heup had gebroken bij een val. Door het personeelstekort bij de ambulancedienst kon zij pas na 5 uur worden opgehaald.

De directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond zegt in het AD dat hij vreest dat mensen vaker lang moeten wachten.

Lies van Delft wordt binnenkort 92 jaar, is dementerend en woont in verzorgingstehuis De Vijverhof in Capelle aan den IJssel. Maandagavond viel zij rond 19.45 uur in haar woning. Binnen een halfuur was er al een diagnose: een arts kwam langs en constateerde dat ze haar heup had gebroken tijdens de val. Ze moest naar het ziekenhuis.

Kwaad

Tot grote woede van haar zoon, Victor van Delft, duurde het echter 5 uur voordat dit gebeurde. "Het maakt me pissig dat een mevrouw van deze leeftijd zo lang moet wachten totdat zij wordt geholpen. Natuurlijk omdat ze mijn moeder is, maar dit had iedereen kunnen overkomen. Zo ga je niet met mensen om."

Pijn

Uren lag Lies met hevige pijn in bed, totdat ze 's nachts om half 2 werd opgehaald. Omdat het niet om een levensgevaarlijke situatie ging, kreeg ze geen voorrang. "Ze moest blijven liggen, want ze kon natuurlijk niet staan”, vertelt haar zoon. "Plassen ging niet. Ze kreeg wel te horen dat ze in haar bed mocht plassen, maar dat wilde ze niet. Ze is dan wel dementerend, maar daar zou ze zich voor schamen.”

Spoed

Arie Wijten, directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond, vindt het heel vervelend dat Van Delft zo lang moest wachten totdat zij werd opgehaald. "Dit heeft veel te lang geduurd. Maar we hebben geen enkele reservecapaciteit en dan gaan acute gevallen voor.”

Wijten sluit in het interview met het AD niet uit dat mensen vaker zo lang op een ambulance moeten wachten, in de krant ziet hij maar 1 mogelijke korte-termijn-oplossing: buitenlandse krachten inschakelen.

Bron: AD. Beeld: iStock

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden