Morgenmiddag is er een zonsverduistering te zien. Beeld Getty Images
Morgenmiddag is er een zonsverduistering te zien.Beeld Getty Images

Loeren tijdens je lunchpauze: morgenmiddag is er een zonsverduistering te zien

Gefascineerd door sterren, planeten en al het andere in het heelal? Dan wil je de zonsverduistering van morgenmiddag vast niet missen. Tussen 11:08 en 13:03 uur slokt de maan een derde van de zon op.

Milou WindhorstGetty Images

Even geen idee meer wat een zonsverduistering precies inhoudt? Hierbij een kleine opfriscursus: een zonsverduistering komt voor als de zon, maan en aarde op één lijn staan. Kijk je vanaf de aarde, dan is te zien hoe de maan voor de zon langs beweegt en tijdelijk diens licht blokkeert. Soms, als de maan de zon volledig ‘opslokt’, ziet het eruit als een grote zwarte vlek met een soort lichtkrans eromheen. Deze kraag met zonnevlammen wordt de corona genoemd. Omdat de verduistering morgen maar deels is, lijkt het eerder alsof de maan een hap uit de zon neemt.

Hier kun je naar de zonsverduistering kijken

Op verschillende plekken in Nederland wordt aandacht besteed aan de zonsverduistering. Zo staan medewerkers van de Oude Sterrenwacht (een voormalig observatoriumgebouw in Leiden) buiten klaar met een paar telescopen en hebben zij eclipsbrillen te leen voor iedereen die naar het astronomisch fenomeen wil kijken. Een speciale bril is belangrijk, omdat de infrarode straling van de zon je netvlies kan ‘doorbranden’. Daardoor kunnen blinde vlekken in je zicht ontstaan. Verder organiseert Het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde een livestream. Hierin worden beelden van over de hele wereld uitgezonden, vergezeld door commentaar van UvA-wetenschapper Antonija Oklopčić. Voor een overzichtje van alle andere activiteiten die rondom de zonsverduistering worden georganiseerd, kun je terecht op Astronomie.nl.

Zeldzaam natuurverschijnsel

Het is nog even afwachten hoe duidelijk de zonsverduistering van morgen te zien zal zijn. Afhankelijk van het weer – een heldere lucht en goed waarneembare zon – kunnen we genieten van een natuurverschijnsel dat doorgaans maar één à twee keer per jaar voorkomt. Ga jij kijken?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden