null Beeld

Maak je eigen stroopkoeken!

Bij een kop koffie of thee hoort natuurlijk zo af en toe iets zoets. Een oer-Hollandse lekkernij die je niet kunt weerstaan, zijn natuurlijk stroopkoeken. Vergeet de bakker of supermarkt, maar maak ze zelf met lekker veel stroop! Mmmm...

Richt Kooistra

Wat heb je nodig?

- 125 g zachte boter

- 125 g witte basterdsuiker

- mespunt zout

- 1 klein ei, losgeklopt

- 225 g patentbloem (+ wat extra)

- 5 g bakpoeder

- 100 ml vloeibare keukenstroop

- 65 g bruine basterdsuiker

- 1 tl kaneelpoeder

- uitsteekvormpjes

- plasticfolie

- bakpapier

- mixer met deeghaken

- deegroller

Zo maak je het

Stap 1: Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Meng in een grote kom met de mixer met deeghaken de boter met witte basterdsuiker, zout en het ei.

Stap 2: Zeef de bloem met bakpoeder boven het mengsel en kneed het geheel (eerst met de mixer, later met de hand) tot een samenhangende deegbal. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het buiten de koelkast ongeveer 1 uur rusten.

Stap 3: Bestuif het aanrecht en de deegroller met de extra bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 2 mm dikte. Haal ca. 20 rondjes uit het deeg en leg deze op het bakpapier. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ca. 15 min. gaar en goudbruin.

Stap 4: Neem de koeken uit de oven en laat ze ca. 10 min. afkoelen. Verwarm in een steelpan de keukenstroop met bruine suiker en kaneelpoeder tot de bruine suiker is gesmolten en er een mooie dikke saus ontstaat.

Stap 5: Bestrijk de helft van de koeken voorzichtig met stroop (let op, de stroop is heet) en leg er de andere helften op.

S M A K E L I J K

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden