Tortoiseshell Maine Coon kitten against white background looking at camera. Beeld Getty Images
Tortoiseshell Maine Coon kitten against white background looking at camera.Beeld Getty Images

Maak jij je hier schuldig aan? 11 dingen waar katten een hekel aan hebben

Als kattenliefhebber doe je er alles aan om je huisdier zo gelukkig mogelijk te maken. Maar toch kunnen deze goedbedoelde dingen in verkeerde aarde vallen bij het beestje. Want aan déze 11 verrassende dingen hebben katten een hekel.

Anne-Flore MullerMilou WindhorstGetty Images

Maak jij deze veelgemaakte fouten ook bij jouw knuffelkat?

1. (Op bepaalde plekken) aaien

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste katten zitten niet per se te wachten op een kriebel over hun buik. De kans dat Simba/Gizmo/Minoes naar je uithaalt als je je op dit terrein begeeft, is behoorlijk groot.

2. Vreemden introduceren

Katten zijn eigenwijze dieren; ze bepalen zelf óf en door wie ze willen worden geaaid. Soms kunnen ze dan ook wat minder vriendelijk reageren op aanrakingen van vreemden. Een beetje hetzelfde als jij eigenlijk.

3. Optillen

Je kat heeft graag zelf de touwtjes in handen. Als jij ’m optilt, heeft-ie dat niet. Wacht liever tot-ie op eigen initiatief naar je toekomt om te kroelen of geef ’m een aai over z’n bol terwijl-ie op de bank ligt te knikkebollen.

4. Voer laten verpieteren

Voor katten geldt hetzelfde als voor mensen: ze geven de voorkeur aan ‘vers’ voedsel boven een maaltijd die al een paar uur stof staat te vangen. Brokken drogen uit als ze de hele dag in het voerbakje van je kat liggen. Je kunt gedurende de dag daarom beter een paar kleinere porties geven.

5. Alleen laten

Hij of zij kan misschien best eens arrogant en onverschillig overkomen, maar vergis je niet: je kat mist je wel degelijk als je veel en vaak van huis bent. En eerlijk: andersom geldt precies hetzelfde, toch? Ben je onverhoopt een paar dagen veel op pad, zorg dan dat de buurvrouw even bij je maatje kijkt, zodat-ie niet eenzaam wordt.

6. Wiegen

Een huisdier kan voelen als een kind, maar toch kun je het dier beter niet verzorgen als een baby. Wanneer je jouw kat knuffelt en hem heen en weer wiegt, vindt hij dat helemaal niet fijn. Katten kunnen zich er namelijk kwetsbaar door voelen.

7. Foto’s schieten

We snappen echt wel dat je veel foto’s van je kat wilt maken en ieder lief beweginkje wilt vastleggen. Maar wist je dat jouw kat dat helemaal niet leuk vindt? Vooral wanneer je foto’s maakt met flits doe je jouw huisdier geen plezier.

8. Oogcontact maken

Ook direct oogcontact vinden poezen niet leuk. Wanneer je – liefdevol – naar het beestje staart, kan dit hem de stuipen op het lijf jagen. Gestaar beschouwen katten namelijk als agressief en dominant gedrag.

9. Nadoen

Klets je geregeld met jouw kat mee? Doe dat dan maar niet meer. Het kan katten namelijk flink verwarren, aangezien ze jouw gemiauw niet begrijpen. Katten miauwen namelijk vrijwel nooit onderling, en gebruiken het geluid alleen om aandacht te krijgen als ze bijvoorbeeld honger of dorst hebben.

10. Melk geven

Melk is goed voor elk, maar dit geldt niet voor je kat. De meeste katten vinden het wel lekker, maar zijn intolerant voor lactose. Hierdoor kunnen ze door jouw goedbedoelde bakje melk last van hun maag krijgen. Dus schotel ze liever gewoon water voor.

11. Veranderingen doorvoeren

Elke verandering – klein of groot – zorgt voor stress bij jouw kat. Een verhuizing, een bezoek aan de dierenarts of zelfs het geven van ander voedsel kan het beestje volledig in de war schoppen. Natuurlijk zijn sommige veranderingen onontkoombaar, maar probeer de aanpassing geleidelijk op te bouwen. Dan kan het beestje er langzaam aan wennen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Libelle België

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden