Maken voor morgen: een paasbroodkrans
Wil je tijdens Pasen de blits maken? Maak vandaag een paasbroodkrans en serveer hem morgen tijdens de brunch. Ook fijn: uit de krans haal je 12 stukjes. Genoeg voor iedereen!
Nodig voor brooddeeg
- 250 ml volle melk
- 50 g boter, in blokjes
- 7 g instant gist
- 450 g bloem
- 50 g lichte basterdsuiker
- ½ tl zout
- 1 ei, geklopt
Voor de vulling
- 200 g krenten
- 50 g gehakte sukade
- 1 tl kaneel
- 1 tl speculaaskruiden
- rasp & sap van 1 citroen
- rasp & sap van 1 sinaasappel
- 50 g pistachenoten/amandelen, fijngehakt
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 2 el lichte basterdsuiker
- 200 g poedersuiker
Zo maak je het
Verwarm de melk tot tegen de kook aan, voeg de boter toe en draai het vuur uit. Laat 5 minuten staan, voeg de gist toe. Laat weer 10 minuten staan. Meng bloem, suiker en zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin. Meng het deeg met een pollepel en kneed het deeg 10 minuten met de hand. Maak een bol en laat deze afgedekt in een ingevette kom op een warme plaats rijzen tot hij is verdubbeld in volume.
Verwarm de krenten, sukade, kaneel, speculaaskruiden, citroenrasp en -sap, sinaasappelrasp en -sap in een steelpan. Laat inkoken op laag vuur en de krenten opbollen en laat afkoelen. Meng noten, boter en basterdsuiker erdoor en zet opzij.
Kneed het deeg kort. Rol uit tot een rechthoek van 45x28 cm op een met bloem bestoven aanrecht. Smeer de vulling over het oppervlak. Laat een rand van 2 cm vrij aan de lange kant. Rol het deeg op en bevochtig de vrijgehouden rand, druk vast en draai de rol met naad naar beneden. Bevochtig de einden en draai ze naar elkaar toe zodat een krans ontstaat en knijp vast. Leg de krans op een bakplaat met bakpapier.
Snijd de rol met een mes om de 3 cm in, bijna tot de bodem. Trek elk gesneden stuk deeg iets uit elkaar, zodat de snijkant zichtbaar wordt en alle spiralen een waaier binnen de krans maken. Leg er een schone theedoek op en laat de krans 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Bestrijk het brood met het losgeklopte ei. Bak het brood ca. 30 minuten tot hij goudbruin is. Meng de poedersuiker met een paar druppels water voor een glazuurlaagje. Bestrijk de krans ermee en laat ’m verder op een rooster afkoelen.
Bereiden: 30 min. Bakken: 30 minuten. Rijzen: 2 uur en 15 minuten. Kcal: 464 per portie (bij 12 porties)
Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven