null Beeld

Mariken Swildens (58): “Je zou willen dat Jan Jans en de kinderen je buren waren”

Mariken Swildens (58) is projectmanager van Jan Jans en de kinderen en werkt al 37 jaar aan de wekelijkse strip in Libelle. Ze wil niet opschepperig overkomen, maar Mariken Swildens noemt zichzelf met een gerust hart de Jan, Jans en de kinderen-deskundige. "Op m’n 21e werd ik bij de strip betrokken en ik ben nu 58. De familie Tromp zit gewoon in mijn DNA."

Online redactie Libelle

Vertel eens, hoe kwam je bij de bekendste stripfamilie van Nederland terecht?

“Ik deed een grafische opleiding, had net m’n afstudeerstage bij Weekend en Actueel achter de rug en was op zoek naar een leuke baan. M’n moeder kende Joop Wiggers, de uitgever van Jan Jans en de kinderen. 'Joh… Hij zoekt iemand, misschien is het iets voor jou!', tipte ze. En ik werd aangenomen. Jan Jans en de kinderen werd toen al zo’n 13 jaar wekelijks in Libelle gepubliceerd en was booming business. Ik had in m’n nieuwe baan mijn handen vol aan het ontwerpen van merchandise. Van schoolagenda’s, serviezen en mokken, tot postzegels en dekbedovertrekken: je kunt het zo gek niet bedenken."

Wat maakt de familie Tromp zo leuk?

“Ik hoef nooit uit te leggen wie ze zijn. Werkelijk iedereen kent de strips over de familie Tromp. Ze zijn BN’ers. Jan Jans en de kinderen horen bij het Nederlands erfgoed. Ze maken alles mee wat wij ook meemaken. Voor mijn grafische werk in de Jan Kruis Studio heb ik Jan Jans en de kinderen tot op het bot ontleed. Ik keek met vrouwenogen naar hen. Wat heeft Jans aan? Hoe gedraagt Jan zich? Wat zou Jans nóóit zeggen? Ik heb zóveel met hen meegemaakt in de afgelopen 37 jaar dat ik me onlosmakelijk met hen verbonden voel. Als een soort oerkracht. Ze voelen als familie. Ik wil voor ze zorgen, ik wil dat het goed met hen gaat.”

Wie is jouw favoriete karakter?

“Dat is Jans. Ja, van haar houd ik echt het meest. Ik vind haar zó’n onwijs grappige vrouw. Ze is scherp en komisch. Jans weet heel goed wat ze wil en is daarom een rolmodel geworden voor alle Libelle lezeressen. Ze heeft vooral in de begintijd de emancipatie een flinke impuls gegeven, bijvoorbeeld door aan haar ietwat sullige man Jan te vertellen dat ze een betaalde baan wilde. Ik vind Catootje trouwens ook fantastisch. Een eigenzinnig grietje, beetje rebels. Ze loopt nooit langs de geijkte paden en houdt daarmee de lezers voor dat het goed is om je eigen koers te varen. Het is gewoon een geweldig gezin. Je zou willen dat Jan Jans en de kinderen je buren waren.”

Er zijn 65 stripalbums gemaakt van Jan Jans en de kinderen. Welke is het leukst?

“Het laatste album: '50 jaar klein geluk’. Daar ben ik zó trots op. Het is een fantastische mijlpaal die bereikt is. In 1999 ging Jan Kruis met pensioen. De rechten werden toen overgedragen aan VNU. Van de tekenkamer van Studio Jan Kruis ben ik naar de redactievloer van Libelle verhuisd. Ik werk met verschillende tekstschrijvers en tekenaars aan Jan Jans en de kinderen. Jan Kruis is in 2017 overleden, maar ik bewaak de identiteit van de stripfamilie zoals hij dat altijd zelf heeft gedaan. Ze moeten blijven wie ze zijn. Voor Jan Kruis was het zijn levenswerk. Hij zei altijd: ‘Jan Jans en de kinderen zijn een dierbaar blok aan m’n been’. Inmiddels is het ook mijn levenswerk geworden. Soms zeggen mensen tegen me: ‘Jeetje… Ben jij nou nog met die strip bezig?’ Maar echt, ik zou me geen betere baan kunnen bedenken. Ik heb al 37 jaar een topbaan.”

In dit jubileumjaar wordt er een expositie over Jan Jans en de kinderen ingericht. Wat kunnen we daarvan verwachten?

“Ja, die is op 20 november geopend in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. De vitrines staan boordevol met materiaal van Jan Jans en de kinderen. De Libelle hoofdredactie heeft de 50 beste strips geselecteerd en die zijn in XXL-formaat in het museum in Hoorn uitgestald. Zo lopen bezoekers door een levensgroot stripboek. De expositie is tot 21 juni 2021 te bekijken.”

Hier scoor je de allerlaatste Jan, Jans en de kinderen:

Tekst: Ditta op den Dries. Beeld:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden