null Beeld

Mercurius in retrograde: wat is het en wat merk je hiervan?

Mercurius in retrograde. Je hoort het steeds vaker voorbij komen en het zou je dagen enorm kunnen beïnvloeden. Maar wat is het precies? En hoe ga je ermee om? Een mini-masterclass astrologie voor dummies.

Het heeft allemaal te maken met de stand van de planeten.

Optische illusie

Soms zit je in de trein en wordt je ingehaald door een sneller rijdende trein. Het voelt dan alsof jouw trein achteruit rijdt. Ken je dat? Dát is wat er gebeurt als Mercurius in retrograde staat: het is een optische illusie.

Mercurius draait met een enorme snelheid om de zon heen. Waar de aarde 365 dagen nodig heeft om een rondje om de zon te maken, doet Mercurius dit in een krappe 88 dagen. Heel soms neemt deze snelheid een beetje af, waardoor de aarde de snelheid van Mercurius inhaalt. Hierdoor lijkt Mercurius voor ons achteruit te gaan, zoals dat ook gaat met het voorbeeld van de treinen. Maar dit is een optische illusie. Wel is die optische achteruitgang merkbaar op de aarde. Deze periode, die ongeveer 3 weken duurt, noemen we Mercurius retrograde.

Planeet van de communicatie

Mercurius is de planeet die van invloed is op onze communicatie, in de breedste zin van het woord. De planeet staat in contact met je verstand en gedachten, je interesses, je gevoel voor timing en je communicatieve vaardigheden – zowel online als offline. Wanneer Mercurius in retrograde staat, kunnen deze aspecten in je leven wat moeizamer worden. Afspraken lopen niet zoals je in je hoofd had, ze worden verzet of geannuleerd, je hebt je planning even niet scherp en maakt dubbele afspraken of de communicatie met vrienden, familie, werk of je partner loopt even niet gesmeerd. Als dit het geval is tijdens Mercurius in retrograde, blame it on Mercury.

Algehele chaos

Mercurius in retrograde kan zorgen voor algehele chaos en onrust in je leven. Communicatie tegenover de buitenwereld kan lastiger gaan en misverstanden liggen op de loer. Het is dan ook belangrijk om in deze periode extra goed na te denken, voordat je handelt of iets zegt. We kennen allemaal de vuistregels voor communicatie wel: is het aardig? Is het waar? Is het nodig? Probeer zeker tijdens Mercurius in retrograde deze 3 vragen aan jezelf te stellen, want voor je het weet, gaat het mis. Mensen hebben de neiging om elkaar in deze periode verkeerd te begrijpen en dat kan zorgen voor conflicten.

Check, check, dubbelcheck

Ook online communicatie kan niet helemaal soepel verlopen. Dus check, check, dubbelcheck of je het mailtje écht naar het goede mailadres hebt verzonden, of je die screenshot van dat vervelende gesprek naar de juiste persoon hebt gewhatsappt en dat je die gekke selfie niet in de groepschat van je werk hebt gestuurd. Tijdens Mercurius in retrograde kun je vaak in ongemakkelijke situaties terechtkomen. En juist dát wil je voorkomen.

Contracten

Wat ook wordt afgeraden tijdens deze periode: contracten tekenen. Het kan zijn dat je kleine lettertjes over het hoofd ziet en tekent voor iets waar je later spijt van hebt. Ook grote levensbeslissingen kun je het beste uitstellen tot de situatie weer normaal is. Maar hé: het duurt gelukkig maar zo'n 3 weken per keer.

Een beetje extra aandacht

Niet alleen de communicatie naar buiten toe gaat iets lastiger dan normaal, ook je innerlijke communicatie is wel eens beter dan tijdens Mercurius in retrograde. Je emoties kunnen nog wel eens met je aan de haal gaan in deze periode. Probeer dan ook tijdens de retrograde rust te nemen en goed naar jezelf te luisteren. Dat beetje extra aandacht heb je wel nodig.

Februari/maart

In 2020 kunnen we 3 keer een Mercurius in retrograde verwachten. We zitten nu middenin de 1e periode en goed nieuws: die komt op 9 maart ten einde. De eerste periode van de retrograde stond Mercurius in Vissen en vanaf 4 maart staat Mercurius in Waterman. Dit betekent dat de eerste dagen van de retrograde vooral in het teken stond van het dromerige sterrenbeeld Vissen en er vooral conflicten plaatsvonden op het gebied van intuïtie en emoties. Een nogal persoonlijk onderwerp. In de laatste dagen van Mercurius in retrograde staat Mercurius in Waterman. Een teken waarbij de focus meer ligt op andere mensen en de wereld als geheel. Deze 2 sterrenbeelden clashen op verschillende vlakken, waardoor deze retrograde extra verwarrend kan zijn.

Juni/juli

De volgende retrograde zal van 18 juni tot en met 12 juli plaatsvinden. Deze staat in het teken van Kreeft, een sterrenbeeld waarbij de focus ligt op huis en familie. Probeer dan ook voorzichtig te zijn met de communicatie en contacten op dit gebied. Ga behoedzaam met je familieleden om en probeer in deze periode vooral de banden te versterken. Het is tijd voor verzoening en waardering!

Oktober/november

De laatste retrograde die we in 2020 gaan meemaken, begint op 13 oktober en duurt tot 2 november. Hierbij staat Mercurius tot en met 27 oktober in Schorpioen en daarna in Weegschaal. Wanneer de retrograde in het teken van de expressieve Schorpioen staat, is het tijd om uit je comfortzone te treden en eens een risicootje te nemen. Dat zal zorgen voor een goede levensles. De periode erna, wanneer Mercurius in Weegschaal staat, zorgt juist voor meer rust. In deze periode draait alles om afweging, eerlijkheid, keuzes en recht. In deze periode is het, op het gebied van communicatie, dus extra belangrijk om goed op je woorden te letten, maar jezelf wel uit te spreken. Weer een afweging. Het is tijd om bepaalde dingen recht te zetten en te zeggen waar het op staat, maar ook om jezelf wat meer open te stellen en goede gesprekken te voeren met de mensen om je heen.

What to do?

Nu klinkt Mercurius in retrograde misschien wat spannend, maar don’t worry. Sommigen merken er zelfs helemaal niets van. Als je wel gevoelig bent voor alles wat de planeten daarboven uitvoeren, onthoud dan deze paar vuistregels tijdens Mercurius in retrograde. Focus je in deze periode op goed nadenken voor je spreekt of handelt, alles dubbel checken en extra lief zijn voor jezelf en iedereen om je heen. Want dat kun je in deze periode wel gebruiken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volle maan kalender, Cosmopolitan. Beeld: iStock.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden