null Beeld

Met deze 3 tips voorkom je dat jouw geluk afhangt van anderen

Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het waarschijnlijk is om je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden. Toch kan het zijn dat je van tijd tot tijd merkt dat je je geluk of je eigenwaarde laat afhangen van externe factoren. Dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je denkt dat je pas gelukkig bent met een partner, kledingmaat 34 of een andere baan.

Ben je er klaar mee om emotioneel afhankelijk te zijn van anderen en de dingen die buiten jezelf liggen? Wil je niet langer verlangen naar goedkeuring en erkenning van anderen? Dan kunnen deze 3 tips helpen.

Wees verantwoordelijk voor wat je doet

Realiseer je dat jij uiteindelijk de persoon bent die verantwoordelijk is voor jouw leven. Dat klinkt hard, want als je niet tevreden bent met je leven, ben jij ook de enige die dat kan veranderen. Maar aan de andere kant is dat ook een prachtige kans.

Uiteraard heb je niet op alles wat er in je leven gebeurt invloed, maar je kunt wel bepalen hoe jij reageert op die dingen. Met andere woorden: neem de regie weer in eigen hand.

Neem de tijd om te ontdekken wat je écht wil

Begin gewoon eens met 10 minuten per dag voor jezelf nemen om te reflecteren wat je allemaal aan het doen bent. Leer jezelf beter kennen en luister naar je gevoel.

Probeer vooral om jezelf niet te veroordelen. 'Had ik maar'- of 'ik zou eigenlijk'-gedachten zijn verleidelijk, maar laat ze niet toe. Daar heb je niets aan. Uiteindelijk zal het je helpen te bepalen waar jijzelf gelukkig van wordt en wat je precies belangrijk vindt in het leven.

Probeer te ontdekken waarom je zoveel waarde hecht aan factoren buiten jezelf

Is het een kwestie van onzekerheid of komt het voort uit een gedachte uit je jeugd? Dat klinkt allemaal wat zweverig, maar het kan je helpen je gedachten om te vormen.

Telkens als je je druk maakt om wat anderen van je denken, probeer je die gedachte te veranderen in: ik heb geen goedkeuring nodig van anderen om te doen wat ik belangrijk vind. Weet dat je vrienden en familieleden van je houden en het beste voor je willen, maar dat jij uiteindelijk de enige bent die echt weet wat het beste voor jou is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Happinez, Psychology Today. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden