null Beeld

Met déze drie woordjes kom je makkelijk van je slechte gewoontes af

Soms zijn het de kleine dingen die het 'm doen als het aankomt op het afleveren van slechte gewoontes. Maar dat het maar drie woordjes zijn, hadden we niet verwacht.

Daphne Dorgelo

Roken, nagelbijten of snoepen: het zijn van die gewoontes die je liever kwijt dan rijk bent. Het is makkelijk eraan toe te geven, maar zie er maar weer eens vanaf te komen.

De psycholoog spreekt

Volgens psychologe Amantha Imber is het zo lastig om van je slechte gewoontes af te komen, juist omdat het gewoontes zijn. Doorbreek je die, dan gaat je brein protesteren. Bij de Amerikaanse website Today gaf Amantha aan dat het woord 'don't' je al van je slechte gewoontes kan afhelpen. Vertaald luiden deze woorden 'doe het niet'. Juist, zo simpel kan het zijn.

Controle

Bij het uitspreken en geloven van deze drie woorden zou je volgens Amantha complete controle krijgen over je gedrag. Je gaat de beslissing om je gewoonte te doorbreken sneller aanvaarden waardoor het een stuk makkelijker af zou gaan.

Onderzocht

Amantha beweert dat haar theorie onder de loep is genomen en blijkt dat wie 'doe het niet' uitspreekt, 50% meer kans zou hebben om het gedrag effectief door te zetten.

Toch vertelt Amantha dat volledige onthouding de beste manier om de verleidingen te stoppen is. Stoppen met roken? Gooi het pakje dan weg.

Afvallen? Volgens Carlos Lens moet je dan vooral stoppen met de gewoonte om naar de weegschaal te staren:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: theindependent.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden