Vijf-dingen-opruimmethode Beeld KC Davis/ Uitgeverij luitingh-sijthoff
Vijf-dingen-opruimmethodeBeeld KC Davis/ Uitgeverij luitingh-sijthoff

Met deze eenvoudige opruimmethode lukt het je wél om het huis netjes te houden

Je hebt de keuken opgeruimd, draait je om en er staan alweer drie borden op het aanrecht. Krijg je het huishouden maar niet op orde? Met de hulp van een simpele (ja, echt!) opruimmethode maak je het jezelf véél makkelijker. En hou je zelfs tijd over.

KC DavisKC Davis/ Uitgeverij luitingh-sijthoff

Je wéét dat het veel beter zou zijn om het huishouden een beetje bij te houden. Dan kost het je veel minder tijd en blijft het altijd redelijk netjes. Rust in je huis, is rust in je hoofd. Maar ja, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. We hebben altijd wel iets anders op ons to-do-lijstje staan. Smoesjes! Opruimgoeroe KC Davis heeft een methode bedacht die het prima mogelijk maakt. In Het perfecte boek voor imperfecte mensen geeft ze praktische tips en oplossingen om het huis wel opgeruimd en georganiseerd te houden. Zonder schuldgevoel, stress of eindeloze takenlijstjes. Met als resultaat: meer tijd voor jezelf en je gezin.

Opruimmethode KC Davis

Een van die oplossingen wil ze alvast aan ons verklappen: haar vijf-dingen-opruimmethode. Met deze methode lukt het je wél om de rommel in huis snel weg te werken zonder afgeleid te raken door andere klusjes. In het boek legt ze uit hoe:

“Als je naar een erg rommelige ruimte kijkt kun je algauw ontmoedigd raken. Neem er even de tijd voor om jezelf moed in te spreken en een paar keer diep adem te halen. Het lijkt misschien veel, maar eigenlijk bevinden zich in een ruimte hoogstens vijf dingen aan rommel: 1) afval, 2) afwas, 3) wasgoed, 4) dingen die een vaste plek hebben maar niet op hun plaats liggen, en 5) dingen zonder vaste plek.

1. De eerste stap is om een vuilniszak te pakken en al het afval op te rapen. Stop het in de zak. Raap grotere stukken afval op, zoals dozen, stapel die op elkaar en zet de vuilniszak erbij. Zet het afval niet buiten.

2. Verzamel vervolgens alle afwas en zet deze in de gootsteen of op het aanrecht. Doe de afwas niet.

3. Pak een wasmand en raap alle kleren en schoenen op. Doe ze in de mand en zet de wasmand naast de afvalberg. Doe de was niet.

4. Richt je vervolgens op een ruimte in de kamer zoals een hoek of een bureau en leg alle spullen die een vaste plek hebben terug op hun plaats. Leg de spullen die geen vaste plek hebben bij elkaar op een stapel. Richt je op de volgende ruimte en herhaal dezelfde stappen tot alle spullen weer op hun plek liggen.

5. Je hebt nu een stapel over van dingen die geen vaste plek hebben. Nu de rest van de ruimte is opgeruimd, zal het makkelijker zijn om deze categorie aan te pakken. Je kunt ervoor kiezen om een aantal voorwerpen weg te doen die geen plek hebben en alleen maar bijdragen aan de rommel. Voor belangrijkere spullen kun je een vaste plek zoeken.

6. Breng het afval naar de vuilnisbak, breng het wasgoed naar de wasmachine of wasruimte. Nu is je leefomgeving weer leefbaar. Zelf bewaar ik de afwas altijd voor een volgende dag.

Waarom de vijf-dingen-opruimmethode werkt

Dankzij de vijf-dingen-opruimmethode weet het verstand precies waar het zich op moet richten. In plaats van verlamd te raken bij de aanblik van een zee van rommel, kan het zich concentreren op afzonderlijke voorwerpen. Door stapsgewijs op één categorie te focussen en al het andere te negeren, blijf je op koers en raak je niet afgeleid. Ook werk je sneller wanneer je weet waar je op wilt letten. Afval, vuil wasgoed en de afwas verdwijnen naar hun eigen territorium, zodat je minder lang door het huis hoeft rond te lopen om allerlei dingen op verschillende plekken op te bergen. Hierdoor is alles sneller opgeruimd. Tot slot krijg je van de afronding van één categorie een kleine dopaminebeloning. Het is niet nodig urenlang op te ruimen voordat je een beetje vooruitgang ziet. Als onze hersenen geen vooruitgang zien, raken ze ontmoedigd. Bij opruimen per categorie halen je hersenen meerdere, vlugge eindstreepjes waarover je je goed kunt voelen.

De categorieën kunnen allemaal tegelijk worden aangepakt of worden verdeeld over een aantal dagen. Je kunt ervoor kiezen om vandaag alleen het afval op te ruimen, morgen alleen de afwas, enzovoort. Je kunt ook de timertechniek toepassen. Besluit om twintig minuten per dag bezig te gaan, te beginnen met de categorieën. Misschien kost het je drie dagen om alle afval op te ruimen, maar je blijft bij alleen vuilnis tot het gedaan is. Je kunt kiezen uit allerlei hulpmiddelen: muziek, Netflix of een podcast op de achtergrond, een timer, een wedstrijdje met jezelf om te zien hoe snel je het kunt doen, een vriend of vriendin vragen om je te helpen of om je gezelschap te houden, jezelf een beloning geven na afloop.

Ten slotte is de volgorde van de categorieën zodanig gekozen dat je, zelfs als je ze niet allemaal zou afwerken, voorrang geeft aan datgene wat eventuele gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en ongedierte aantrekt. Als je een tikje wanhopig wordt van de hoeveelheid werk, is het al een fantastische prestatie om alleen het afval en de vuile vaat uit je leefomgeving te verwijderen.”

Winactie

Benieuwd naar de rest van het boek? We mogen drie exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in om kans te maken op Het perfecte boek voor imperfecte mensen:

Het perfecte boek voor Imperfecte mensen Beeld KC Davis/ Uitgeverij luitingh-sijthoff
Het perfecte boek voor Imperfecte mensenBeeld KC Davis/ Uitgeverij luitingh-sijthoff

Bron: Het perfecte boek voor imperfecte mensen - KC Davis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden