France-Calais 30/11/2020 Centre de soins palliatifs de l'hôpital de Calais.
Manon, 24 ans, atteinte d'un cancer généralisé enlacés son fils Ethan 7ans en présence de Peyo qui se laisse toucher et caresser par elle seule.

France-Calais 30/11/2020 Centre de soins palliatifs de l'hôpital de Calais.
Manon, 24 ans, atteinte d'un cancer généralisé enlacés son fils Ethan 7ans en présence de Peyo qui se laisse toucher et caresser par elle seule.
"Avec Peyo, on essaie de recréer de la vie dans la fin de vie, pour se battre, créer une énergie aux cotés des familles et des soignants." me dit HassenBeeld Jeremy Lempin

Met deze ontroerende foto's laat de hengst 'dokter Peyo' de kracht van therapiedieren zien

Als je weleens van therapiedieren hebt gehoord, wil je vast kennismaken met dokter Peyo, een prachtige hengst die als therapeutisch paard bezoekjes aan ziekenhuizen aflegt. Beelden van de inmiddels internationale beroemdheid worden massaal gedeeld op het internet. Fotograaf Jérémy Lempin volgde het dier in een ziekenhuis in Calais. Met zijn foto heeft hij nu een nominatie voor World Press Photo 2021 op zak.

Hengst Peyo

Peyo is een paard met verschillende talenten. Hij kwam hoog mee in de dressuursport, maar blijkt een nog groter talent voor iets anders te hebben: niet per se de geperfectioneerde piaffe, maar dat hij in een groot publiek de persoon weet te vinden die ernstig ziek is. Toen paardentrainer Hassen Bouchakour die gave ontdekte stopte Peyo’s carrière in de sportwereld en ‘zorgt’ hij sindsdien voor zieken. Peyo weet patiënten, jong en oud, en hun familieleden steun te bieden en te kalmeren.

De speciale gave van Peyo

Bij één van de shows trok Peyo zelfs de pruik van een kind zijn hoofd en speelde er, tot plezier van het kind zelf, mee. “Ik had het potentieel dat hij in zich had niet begrepen”, vertelt Hassen aan de website El Djazaïr Mag. “Ik zag zijn vermogen niet om bij mensen verborgen ziekten, tumoren en kanker te ontdekken.” Inmiddels legt het paard bezoeken af aan ziekenhuizen. Peyo voelt autonoom aan welke patiënten het mentaal of fysiek het zwaarst hebben en beslist wie hij wil zien.

Door zijn been op te tillen vertelt hij zijn eigenaar bij welke patiënt hij naar binnen wil. Dat zijn altijd mensen die erg ziek zijn of op het punt staan om te sterven. Zo kwam de hengst ook terecht bij de 24-jarige Marion en haar 7-jarige zoon Ethan (op de foto hieronder). Marion heeft uitgezaaide kanker. Met deze foto is Jérémy Lempin genomineerd voor World Press Photo 2021.

Fotograaf Jérémy Lempin is geen paardenliefhebber, maar zag in Peyo’s talent vanzelfsprekend een mooi en ontroerend verhaal. “Toen ik Peyo voor het eerst zag, vond ik hem heel mooi, maar ik kon hem niet aaien.” Het paard bepaalt namelijk zelf door wie hij zich laat benaderen. Zodra de 15-jarige hengst aanvoelt dat iemand hem nodig heeft, is zijn karakter zacht zoals je op de foto kunt zien.

Dat de hengst weet wie hem nodig heeft, blijkt wel uit het volgende voorbeeld. “Peyo bleef bijna twee uur en waakte over een stervende vrouw. Ik begeleid hem, maar ik laat hem doen wat hij wil”, vertelt Hassen over één van de bezoeken van Peyo aan het ziekenhuis.

Steun aan patiënten

In l’Hôpital du Calais ziet de fotograaf met eigen ogen hoe Peyo steun en vreugde biedt aan Marion en Ethan. Ook was Jérémy erbij toen het paard afscheid nam van een andere patiënt, Daniel, en bij de uitvaart aanwezig was. De tedere en vooral aangrijpende momenten zijn op camera vastgelegd. Het levert bijzondere beelden op die je eigenlijk even moet bekijken om de emotie te voelen.

Bron: De Volkskrant, Global Heart.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden