null Beeld

Met dít trucje kun je checken of je zelfgebakken brood gaar is

Zondag is broodbakdag! Laatst vertelden we je al hoe je een perfect brooddeeg maakt, maar hoe weet je eigenlijk dat je brood goed gaar is? Daar is een heel handig trucje voor. En dat werkt zo. 

Eva Breda

Een brood bakken is hartstikke makkelijk en kan prima zonder broodbakmachine. Een oven is alles wat je nodig hebt. Maak een mooi deeg van 500 gram patentbloem, 5 gram zout, 7 gram droge gist en 320 milliliter lauwwarm water. Kneed het geheel goed door, laat het rijzen, vorm er een bol van of leg het deeg in een cakevorm, laat deze nog even rijzen en zet hem vervolgens in een oven van 200 graden.

Bakken

De baktijd hangt af van de grootte van het brood. Over het algemeen kun je uitgaan van een baktijd van zo'n 40 minuten. In de broodbakmachine kun je een programma kiezen aan de hand van de grootte van het brood en hoe je de korst wil hebben.

Trucje

Maar dan? Je brood heeft 40 minuten gebakken en ziet er goed uit van de buitenkant. Toch kan het goed zijn dat hij vanbinnen nog niet gaar is. Om te checken of je brood gaar is, is er een simpel trucje. Je moet namelijk een paar keer kloppen op de onderkant van het brood. Klinkt het brood hol? Dan weet je dat hij perfect gebakken is en kun je zo aan tafel!

Het klinkt misschien gek, maar als je je brood bewaart met déze groente, blijft het langer goed.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Laura's bakery. Beeld: Getty Images.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden