Opbrengst zonnepanelen Beeld Getty Images/iStockphoto
Opbrengst zonnepanelenBeeld Getty Images/iStockphoto

let the sun shine

Met dít weer leveren je zonnepanelen het meeste op (en het is niet hartje zomer)

De zomer lijkt de ideale tijd om lekker veel te verdienen met zonnepanelen. Want: vaak zonnig weer en lange dagen. Maar toch ligt de piek al eerder in het jaar. Op een moment dat het weerbeeld er iets anders uitziet. De temperatuur is bijvoorbeeld ook heel belangrijk.

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

Een zonnige dag met een strakblauwe lucht is een dag waarop zonnepanelen overuren draaien. Toch? Vaak wel inderdaad, maar toch speelt niet alleen de zon een rol, ook de temperatuur is belangrijk. Zonnepanelen brengen namelijk meer op bij lagere temperaturen dan op een warme zomerdag.

Ideale dag voor zonnepanelen

De ideale dag voor een hoge opbrengst van zonnepanelen? Een wat koudere, zonnige dag met een noordoostenwind die zorgt voor schone lucht. Dat zijn vaak dagen in maart, april en begin mei.

De regel daarbij is dat de opbrengst van zonnepanelen per 2 graden met 1 procent afneemt. Op een zonnige dag met een temperatuur van 10 graden is de opbrengst dus 10 procent hoger dan op een dag met evenveel zon maar een temperatuur van 30 graden. Maar op zo’n dag is de opbrengst natuurlijk nog steeds hoger dan op een bewolkte dag in november.

Zonnigste maand

Zonnepanelen leveren dus gemiddeld de meeste energie in de lente en aan het begin van de zomer. Dan is het nog niet zo heel warm, maar schijnt de zon al wel wat vaker. Mei is in Nederland met 213 uur zonneschijn de zonnigste maand. Wanneer er in die maand geen wolkje aan de lucht is, leveren de zonnepanelen je lekker veel op.

Besparen op je vaste lasten? Deze tips gaan je helpen:

Bron: Weeronline.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden