null Beeld

Met nat haar de kou in? Daar word je niet ziek van

Onze moeders en oma's hebben ons jarenlang ingeprent dat je in de winter nooit met nat haar naar buiten moet gaan, omdat je dan sneller kou zou vatten. Onzin, zo blijkt nu.

Susan Dalstra

Geen tijd om 's ochtends je haar droog te föhnen? Geen nood, want met nat haar naar buiten gaan is helemaal niet zo slecht als jarenlang werd gedacht. Zo'n natte bos haar is in de winter hoogstens koud en ongemakkelijk, maar ziek word je er niet van. Griep en koorts worden veroorzaakt door virussen. De enige manier om ziek te worden, is als je lichaam in contact komt met zo'n virus. "Om een infectie te krijgen, moet je bloot staan aan een infectiebron", legt viroloog Dr. Pritish Tosh uit. "Naar buiten gaan met nat haar levert je geen infectie op."

Onderkoeling

Let op: dat betekent nog niet dat het een goed idee is om in de vrieskou zonder jas of met een natte bol de deur uit te gaan. Heel koud weer levert je lichaam stress op, wat in extreme gevallen kan leiden tot onderkoeling en je immuunsysteem op die manier een opdonder geeft. Natuurlijk kun je wel een infectie oplopen als je buiten bent, maar dat komt nooit door de kou zelf. Verder is het een feit dat in de winter dat griep en verkoudheid veel vaker voorkomen. Bepaalde virussen gedijen het best bij koude temperaturen.

Hygiëne

Wat kun je dan doen om te voorkomen dat je ziek wordt? Het belangrijkst is te letten op je hygiëne. Was regelmatig je handen en nies en hoest in de holte van je elleboog in plaats van in je hand. Dokter Tosh geeft toe dat hij de nat-haarmythe maar moeilijk de wereld uit krijgt. Zelfs bij zijn eigen moeder gaat het er maar moeilijk in. "Hoe vaak ik haar ook vertel dat je geen kou kunt vatten door in de kou te zijn, ze blijft volhouden. En ze weet dat ik viroloog ben!"

Föhnen

Hoewel je dus niet ziek wordt van nat haar, is het voor je lokken wel beter voor om het te drogen voordat je de vrieskou in stapt. En als je dan toch aan het föhnen slaat, bekijk dan meteen even dit filmpje waarin ons model Helene laat zien hoe je makkelijk een mooi kapsel maakt met een haardroger.

Bron: The Huffington Post. Beeld: Joost Govers

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden