PREMIUMKerstkoken

Mini-pavlova’s met cranberrycompote & rozemarijn

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Pavlova’s, zelfs kleintjes, maken altijd indruk. Ze zijn ook goed van tevoren te maken. Bewaar dan het schuim los van de topping.

Studio Yvette van BovenEric van Lokven

Voor 4 personen:
• 4 eiwitten, op kamertemperatuur
• 1 el maïzena
• ½ el witte wijnazijn
• snuf zout
• 220 g poedersuiker.
Cranberrycompote:
• 250 g cranberry’s (diepvries, ontdooid)
• 100 g kristalsuiker
• 1 takje rozemarijn
• 75 ml water
• 1 el maïzena.
Vulling & garnering:
• 350 ml slagroom
• 150 g mascarpone
• 4 takjes rozemarijn
• poedersuiker

Bereiden: 30 min. Bakken: 1 uur en 10 min. + 2 uur afkoelen. Kcal.: 820 p.st.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken. Doe dan al mixend maïzena, azijn en zout erbij. Voeg vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe en blijf kloppen tot het mengsel glanzend en stijf is. Mix niet té lang door, dan stort het weer in. Verdeel het mengsel in 8 bergjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten en maak er met een spatel cirkels van circa Ø 6 cm van (de cirkels kun je eventueel van tevoren met een passer en een potlood op het bakpapier tekenen). Bak 10 min., verlaag de oven-temperatuur dan tot 100 °C en bak nog ca. 60 min. tot de meringues rondom droog zijn en in het midden nog licht vochtig. Open tussendoor niet de oven, dan zakken ze in. Zet de oven uit en laat de meringues in de oven nog 2 uur drogen.

Breng voor de compote in een steelpan de cranberry’s aan de kook met de kristalsuiker, de rozemarijn en het water. Laat circa 5 min. koken en roer regelmatig. Meng de maïzena met 1 el water tot een glad papje en roer door de cranberry’s. Vis het rozemarijntakje eruit. Pureer het cranberrymengsel grof met een staafmixer en laat 30 min. afkoelen.

Klop de slagroom stijf en spatel dan de mascarpone en ¼ van de compote erdoor.

Leg op elk bordje 1 meringue, schep er wat room op, gevolgd door wat cranberrycompote en leg hier 1 meringue op. Garneer met nog wat room, een schepje cranberrycompote en 1 takje rozemarijn. Bestuif ten slotte de pavlova met poedersuiker.

Styling: Marijn Visser. | Bereiding: Ingmar Niezen. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Le Creuset via bol.com, Ikea

Mini-pavola's Beeld Libelle
Mini-pavola'sBeeld Libelle
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden